BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU

Ebeveyn, dede ya da ninelerden birinin doğum yerinin, Bulgaristan olması esasına dayalı, başvuru yapılabilirsiniz.

photo_verybig_45033622221
Bulgaristan Pasaportu

Başvuru Şekli

  1. Reşit, her bir başvuran için ayrı vatandaşlık başvurusu yapılır.
  2. Bulgar vatandaşı üst soyun, hayatta olması ya da buna dayanarak ana babadan birinin çocuklarıyla torunlarından önce başvurmasına gerek yoktur. Birlikte başvurular tavsiye edilir.
  3. Reşit olmayanların başvuruları, ebeveynin/lerinin rızası ve bunlardan en az birinin, Bulgaristan vatandaşlığına alınmasıyla mümkündür.
  4. Başvuracakların, Nüfus Dairesi’nden Alt-Üst Soy Nüfus Kaydı, Kendilerine ait Doğum Belgeleri (Formül A) alınarak kaymakamdan Apostillenmelidir. Sonradan istendiğinde: Sabıka, İkâmet ve Aile Hekim Raporu aynı şekilde alınması gerekir.
  5. Başvurularınızın işlem göreceği Bulgaristan’daki kurumlar sırasıyla: Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Belediye’den -detaylı ve vukuatlı nüfus kayıtlarınızın izahat gerektirir olma durumuna göre- başvurunuza ait ek evrak/lar da istenebilir. Bunlar: Bugaristan’dan alınacak Doğum Belgesi, Ölüm Belgesi, Türkiye’den İsim Denklik Belgesi, kesinleşmiş Boşanma İlamı, kesinleşmiş evlatlık ilamı Muhaceret Belgesi, Bulgar Soyludur Belgesi v.b. Muhacerat Belgesi’nde  ya da Tâbiyet Beyannamesi’nde menşe ülkenin Bulgaristan yazılı olmasına dikkat edilmelidir.
  6. Dosyanız hazır olunca mülakat amacıyla konsolosluktan bizzat randevu almanız gerekir.

DİKKAT EDİN!

  1. Dünya’nın hiç bir ülkesinde, vatandaşlık işlemleri, iş takipçisiyle yapılmaz! Vatandaşlığa başvuruyoruz denilerek oturuma başvurulmakta Bulgaristan’da adres kiralanmakta ve yılda bir kez giriş çıkış yapılması gerektiği söylenmektedir. Bunların tamamı gerçek, doğru ve yasal değildir. Bilginize.
  2. Buradaki açıklamalarımıza göre, Bulgarca bilmiyorsanız tercüman tutarak kendi başınıza başvuru işlemlerini yapabilirsiniz.
  3. Vatandaşlık işlemlerinizin avukatla yapılması tavsiye edilir.
  4. Bulgaristan ve Türkiye dahil tüm Dünya’da, avukatlardan başka hiç kimse evraklara bakıp hukuki görüş veremez, vekalet alarak yasal takiple işlemde bulunamaz çünkü yasaktır; aksi, suçtur ve cezası ağırdır.
  5. İş takipçisiyle yapılan başvurular, yasal hakkınız dahi olsa, idari uygulama denilerek 3 yıl 5 yıl ötelenebilir; bu süreç boyunca (çeviri ücretiydi tasdik masrafıydı vs gibi adlar altında önce oturum için ayrı başvur sonra vatandaşlık için ayrı başvur vs denilerek), devamlı ücret ödemek ve daima masraf yapmak zorunda, bırakılabilirsiniz.
  6. Avukat yerine, iş takipçisiyle, başvurularınız (kulaktan duyma, sorup-yapma v.s.) gibi yasal dayanaklardan yoksun ya da gereksiz yollardan yapıldığından ötürü hak mahrumiyetine uğratılma, yeniden başvuru yapmak ya da hataları ortadan kaldırmak için ayrıca bir dava açmak zorunda bırakılabilirsiniz.
  7. Her bir başvuranın, yasal statüsüne göre ya da idarenin tutumuna göre başvurulara ait yasal dayanaklar, farklılık gösterebilir; bunların mahiyetlerinin iş takipçileri tarafından anlaşılıp, evrak tanzim edilerek işlemlerinin yapılmaları mümkün, değildir.
  8. Tüm vatandaşlık iş ve işlemlerinin Bulgar avukata ve bir Türk Avukata sorularak yapılması tavsiye, olunur.
  9. Son olarak, Avrupa’da hiç kimse savaştan, komünist tek parti yönetiminden, etnik ya da dini ayrımcılıkla otokratik ya da totaliter baskıdan ötürü göç etmek zorunda bırakılmış bir aileye mensup olmasından veya ellerinden zorla vatandaşlıktan çıkma belgeleri alınarak tehcirlerinden ötürü, vatandaşlıktan mahrum kılınamaz, başvuruları iç hukuka aittir denip idari kararlarla ötelenemez vatandaşlık bağı ya da hakları tağyirle tahrif edilemez; vatandaşlık bağı, vefat edenlerin sulbü için son bulmaz; vatandaşlık haklarına dair taleplere maniyle engel konulamaz; kaldı ki Bulgaristan Vatandaşlık Yasası’nda, idarenin ve mahkemelerin, önlerindeki dosyalara uygulayabilecekleri: ‘Göçle Vatandaşlıktan Mahrumiyet’e ait bir hüküm de yoktur. Bulgaristan, hak ve hukukun üstün olduğu bir Avrupa ülkesidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konudaki içtihadları, açıktır.

BAŞVURMAK AMACIYLA

  1. Sunduğumuz hizmet, başvuru dosyanızın Bulgar Avukatlarımız tarafından yasa ve mevzuata uygun şekilde hazırlanmasından ibarettir.
  2. Başvurular bizzat hak sahipleri tarafından, ikametgahlarının bağlı bulunduğu, Bulgar konsolosluklarından yapılması gerekir. Dileyen konsolosluklar yerine, Bulgaristan’da Adalet bakanlığı’nda gereken işlemini yaptırabilir.Buna göre,
  3. İlk başta, hak sahibi olup olmadığınıza bakmak için Alt-Üst Soy Nüfus kayıtlarınızı incelemeniz gerekir. Bu İnternet sitemizin, ‘İletişim’ kısmından, Alt-Üst Soy Kaydınızı, PDF Formatı’nda, ekleyip tarafımıza iletiniz. Bu amaçla,
  4. Her hangi bir en yakın Nüfus Dairesi’nden ya da online olarak Nüfus İdaresi’nin sisteminden alacağınız, kendinizin, Alt-Üst Soy, Nüfus Kaydı’nızda, üst soyunuzda Bulgaristan doğumlu var ise bunun aslına daha sonra Kaymakam’dan Apostil alıp ilk önce fotoğraflarını iletin lütfen bakalım; akabinde, asıllarını bize iletince, ödemeyi yapıp başvuru sürecini başlatabilirsiniz.
  5. Nüfusta, memurlar sorun çıkartırlarsa, Nüfus’tan Bilgi ve Belge ve İsteme Dilekçesi’ne dair izahatla dilekçe örneği bu linkte mevcut: http://bit.ly/nuf_dil Nüfus Dairesi’nde faydalı olabilir. Ayrıca,
  6. Nüfusta hatalı evrak vermemeleri için gösterebileceğiniz bir Örnek Alt – Üst Soy Nüfus Kaydı bu linkte mevcut: http://bit.ly/2zdhvTx
  7. Genel bilgi ve başvuru için açıklamaysa bu linkte bulabilirsiniz: http://bit.ly/vat_bulgar
  8. Sorularınız olursa, her zaman arayabilir ya da buradan yazabilirsiniz.

BAŞVURU AMACIYLA

DETAYLI İZAHATIMIZA ERİŞMEK İÇİN PORTALIMIZA KAYIT OLMALISINIZ; LÜTFEN, TIKLAYINIZ (ÜCRETSİZDİR).

BULGARİSTAN VATANDAŞLIK’ için 644 yanıt

  1. Üntaç Bey merhaba;
    Babam ve Annem 1978 Bulgaristan göçmeni annem Türkiye’ye gelirken bana hamile imiş.Ben Türkiye doğumluyum.Annemin liçna karta’sı var ve istediği zaman bg.ye gidebiliyor.Benim öğrenmek istediğim benim,eşimin ve çocuklarımın Babamın ve annemin orda doğmuş olmasından ve babamın Bulgaristanda askerlik yapmasından yararlanarak vatandaş olma veya serbest dolaşım hakkı alabilme şansımız varmıdır? Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.

    Beğen

  2. Merhaba, Dedem 1951 göçmeni fakat şuan da vefat etmiş durumda. Babam da Türkiye doğumlu ve yaşıyor. Aynı soyisimi taşıyoruz. Bulgaristan’da akrabalarımız mevcuttur fakat soyisimlerimiz farklıdır. Dedemin üzerinden önce babamın, daha sonra da benim vatandaşlık alma hakkımız varmıdır? Dedemin vatandaş olup olmadığını bilmiyoruz. Fakat doğduğu ilçe de hala yaşayan akrabalarımız mevcut, bulgaristan doğum belgesi, okul kaydı fakat mevcut belediyeden alınabilir. Vatandaşlığımızı geri kazanabilirmiyiz? Saygılarımla…

    Beğen

  3. Sayın Üntaç Bey Bulgaristan Vatandaşlı Başvurusunda Bulundum
    Bulgaristan Vatandaşılğı Süresi 18 Ay Cıvarı Sürüyor Bu Zaman Zarfında Bekleme Sürecini Türkiyede Degilde Bulgaristanda Beklemek İstiyorum Ayrıca Bulgarca Ögrenmek İstiyorum
    Konsolosluktan Uzun Süreli Vize Alamassın Dediler
    Bu Dumda Ne Yapmalıyım Gerekçe Olarak Ne Beyan Etmeliyim
    Veya Hangi Yolları İzlemem Gerekir Ayrıntılı Olarak Cevap Verirseniz Sevinirim.
    Saygılar Tuncay Sağar

    Beğen

    1. ben de konsolosluktan başvurdum.7 ay geçti hala PIN numaramı alamadım yok diyorlar. acaba daha işleme bile almadılarmı acaba ? konsolos 1 yıla çıkar demişti bana. daha pın kodu bile gelmedi. acaba evrakı hala kayıt bile etmedilermi ?

      Beğen

  4. Üntaç Bey; ben 2016 da birebir görüşmeye girdim ve bana bir kart verildi üzerinde pin ve dosya numarası yazıyor. Mjs.bg üzerinden dosya kontrolü yapmak istediğimde ise “no data” ibaresiyle karşılaşıyorum. normalde 1-1.5 sene içinde işlemlerin biteceği söylenmişti ama sizce sorun mu var?

    Beğen

    1. Üntaç Bey Daha Önce Sizlere Yazı Yazmıştım Cevabını Yazdınız Teşekkürler
      Sormak İstedigim Farklı Soru Daha Var Bulgaristan Vatandaşlığına Başvuru Yaptım Fakat Vatandaşlığın Onaylanması Uzun Sürüyor Diyorlar
      Soru:1
      Vatandaşlık Başvurum Oldugu İçin Konsolosluktan Uzun Süreli Vize Alabilirmiyim Alabilirsem Hangi Yolları İzlemem Gerekir
      Soru:2
      Bulagaristan Vatandaşlığı Müracatım Var Süre Uzun Sürdügü İçin
      Ayrıca Oturum Alabilirmiyim
      Sorulara Ayrı Ayrı Cevap Verirseniz Sevinirim
      Teşekkürler.
      Saygılar Tuncay Sağar

      Beğen

      1. Vatandaşlık başvurunuz olması sebebiyle vize belki alabilirsiniz ama oturum için başvuru yapın alırsanız bu şekilde Bulgaristan’a giriş yapabilirsiniz.

        Beğen

  5. Merhaba Avukat bey. Size mail ile apostilli alt üst soy listemi göndererek durumumu izah ettim fakat nedense uzun bir süredir cevap alamıyorum. Sizden ivedilikle öğrenmek istediğim konu şudur; üst soyda Bulgaristan doğumlu dede veya nine’nin çocuğu bir Türk Vatandaşı olarak vefat ettiyse torununun Bulgaristan Vatandaşlığı alabilmek için bir hak idda edebilmesi mümkün müdür? Anneannem 1941’de serbest (kaçak) olarak Harmanlı şehrinden göç etmiş.(Anlaşmalı göçe tabi değil.) Bu yüzden büyük ihtimal Bulgaristan Vatandaşlığı hakkı duruyor. Fakat annem ve anneannem Türkiye’de TC Vatandaşı olarak vefat ettiler. Ben bu durumda TC vatandaşı olarak vefat eden anneme rağmen anneannemin vatandaşlığını ispat edersem bu haktan yararlana biliyormuyum? Bu Bulgaristan Vatandaşlığı Kanunu 15.maddesinde yer alan “Bulgar Kökenlidir” konusu çok karıştırılıyor ve bunun hakkında açıklayacı bir bilgi vermeniz,bu durumda olan birçok vatandaşın yanlış yönlenmesi ve yönlendirilmesinin önüne geçecektir. Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

    Beğen

    1. Yoğunluğumuzdan ötürü eMaillere süresinde cevap veremiyoruz ancak sırasıyla hepsini cevaplıyoruz. Sorunuzun cevabı: Evet mümkündür. Evet yararlanabiliyorsunuz. Örnek: Pomak’lar bulgar kökenlidir (Bulgar soyludur). Aile kayıtlaırnda Bulgaristan’da etnik köken kısmında yazana göre Bulgar soylu olup olmadığınız belirlenebilir; ayrıca, sonradan beyanla da Bulgar soylu belgesi için başvuru yapılabilir. Bu belge, alındıktan sonra vatandaşlık için de başvuru yapılabilir. Bulgar Soylu Belgesi, oy vermek haricinde bir vatandaşın haklarına sahip olmanıza yaramaktadır.

      Beğen

      1. Sayın Üntaç Bey,

        Bulgaristan Vatandaşlık Kanunun 12, 15. ve 26. maddeleri ile Ek Hükümler Bölümünde de Bulgar kökenli kişi için bir tanım mevcut:

        Bu kanun maddeleri ışığı altında 1950 yılında anne ve babası ile göç etmiş ve halen sağ olan bir kişinin çifte vatandaş olabilmesi için hangi kanun maddesine istinaden başvuru yapılmalı? Bu göç eden kişinin Bulgaristan’da doğmuş, yaşamış ve ölmüş dedesi Bulgar kökenli kişi midir?

        Ayrıca bu sürecin 2-4 ay arasında olacağını belirtmektesiniz. Bu süreç tüm evrakların size teslim edildikten sonra evrakların Bulgaristan’da tercüme edilip onaylandıktan sonra Adalet Bakanlığından vatandaşlık sorgusu yapıldıktan sonra Bulgar kimlik kartını ve pasaportunu alması için gerekli süreyi de kapsıyor mu? Değil ise belirttiğiniz bu 2-4 aylık süre neyi kapsıyor?

        Nejat Lima
        (544) 791 91 91

        Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler.

        İlgili Kanun Maddeleri ve Bulgar Kökenli Kişi tanımı aşağıdadır:

        Section III.
        Acquiring Bulgarian citizenship by naturalisation

        Art. 12. A person who is not a Bulgarian citizen can acquire Bulgarian citizenship if by the date of filing the application for naturalisation:
        1. he has become of age;
        2. before no less than 5 years has been given permit for permanent stay in the Republic of Bulgaria;
        3. has not been convicted for premeditated crime of general nature by a Bulgarian court and against him criminal prosecution has not been instituted for such crime, unless rehabilitated;
        4. (amend, SG 41/01) has income or occupation which enables his support in the Republic of Bulgaria;
        5. (amend., SG 41/01; amend. – SG 74/09, in force from 15.09.2009) has control of the Bulgarian language which shall be ascertained according to an Ordinance by the Minister of Education, Youth and Science and
        6. (New, SG 41/01) who is released from his present citizenship or will be released from it by the moment of acquiring Bulgarian citizenship.

        Art. 15. (1) (Amend., SG 41/01; prev. text of Art. 15 – SG 33/10) Person who is not Bulgarian citizen can acquire Bulgarian citizenship by naturalisation, without the presence of the conditions under Art. 12, item 2, 4, 5 and 6 if he meets one of the following requirements:
        1. to be of Bulgarian origin;
        2. (Suppl., SG 41/01) to be adopted by a Bulgarian citizen under the conditions of full adoption;
        3. (New, SG 41/01) one of his parent is Bulgarian citizen or deceased as a Bulgarian citizen.
        (2) (new – SG 33/10) In the proceedings for obtaining Bulgarian citizenship by naturalisation the application for obtaining Bulgarian citizenship shall be accompanied by a certificate for Bulgarian origin, issued by the State Agency for the Bulgarians Abroad. The certificate shall indicate the information on which the Bulgarian origin has been found.
        (3) (new – SG 33/10) The certificate under Para 2 shall be issued within a month.

        Chapter four.
        RESTORATION OF BULGARIAN CITIZENSHIP

        Art. 26. (1) The citizenship of a person released from Bulgarian citizenship can be restored at his request if:
        1. he has not been convicted by enacted sentence for premeditated crime in the country where he lives or in the Republic of Bulgaria and
        2. he does not represent a threat to the public peace, the public ethics, the public health or the national security.
        3. (New, SG 41/01) before no less than 3 years by the date of filing application for restoration has a permit for permanent residing in the Republic of Bulgaria.
        (2) (Amend., SG 41/01) The citizenship of a person of Bulgarian origin, can be restored under the conditions of para 1, item 1 and 2.

        Additional provisions

        § 1. In case of disagreement between the parents, as well as disagreement between the underage and parents or their guardians in the cases under Art. 18, 21, 28 and 29 the dispute shall be solved by the regional court whose decision shall be final.

        § 2. In the context of this law:
        1. “Person of Bulgarian origin” is a person of whom at least one of the ascending is Bulgarian.

        3. (New, SG 41/01) The person shall be considered released from his present citizenship when:
        1. he has been released upon his request under the conditions and by the order of his fatherland law;
        2. loses his citizenship by virtue of the naturalisation according to his fatherland law.

        Beğen

      2. Süreç malesef bu yıl, 2-4 ay değil, yerel belediyelerdeki işlerden ötürü daha uzun oluyor. Başvuruyu kendiniz yapamazsınız; bu konuda, tecrübeli bir Bulgar ve Türk avukatın beraber hazırlayıp yapmasını tavsiye ediyorum. Soy bakımından, Bulgar Soylu Belgesi’yle vatandaşlık almak için Bulgar soylu olup olmadığı kişinin, Bulgar ve Türk kayıtlarından tespit edilmektedir ve ayrıca bu konuda başvuranın noter beyanına dayaladır. Diğer hallderdeyse, Bulgar Vatandaşlığı’ndan Türk Vatandaşlığı’na geçenler için başvurular: Bulgar Vatandaşlık kanununda, vatandaşlığın ‘Göçle’ ya da ‘Vefat’la kaybolduğuna dair hüküm bulunmamasından ötürü yapılabilir. Vatandaşlığın, ‘Göçle’ ortadan kalktığında dair yasa maddeleri 1986 ve 1989da Bulgar Vatandaşlık yasasından kaldırılmış. Bu sayede, 1989 Göçmenleri geri dönmek imkanı bulmuşlar ancak daha eski yıllarda göçenlerle, bunların çocuk ve torunlarıysa bu haktan, bu güne kadar istifade etmekte, geç kalmış durumdalar. Bulgar İdaresi’nin, yıllara ya da ölüme bağlı olarak yapılan başvuruları, red etmeleri durumundaysa, bu konudaki karara karşı bir ay içinde iptal davası, açılabilir çünkü Vatandaşlık Yasası’nda yeralmayan böyle bir kısıtlamayı İdari Karar ile hukuken ihdas edemezler şart olarak önünüze koyamazlar. İyi bir savunmayla iptal edilebilir.

        Beğen

  6. merhaba. dedem ve babaannem 1926 yılında bulgaristandan türkiyeye göç etmiş. dedemin türkiyedeki nüfus kayıt örneğinde kırcaali ışıklar 02.08.1922 doğum tarihi yazıyor. ben torun olarak oturum veya vatandaşlığa başvurabilirmiyim ? yoksa önce babam mı başvurması gerekiyor ?

    Beğen

  7. Merhaba Üntaç Bey,

    Eşim Bulgaristan göçmeni ve hem Bulgaristan hem de Türk vatandaşlığı var. Ben ise Türk vatandaşıyım. Yeni evlendik. Eşim üzerinden Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu yapmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?

    Teşekkür ederim,

    Beğen

  8. Üntaç Bey Merhaba,

    Babamın hem büyükbabası hem de babaannesi, ikisi de çocukken 1890-1900 yılları arasında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göçmüşler. Babaannem de dedem de rahmetli oldu. Babam ve bizler için vatandaşlık hakkı var mıdır? 1938 öncesi göçmenler için pek bilgi bulamadım.

    Teşekkürler.

    Beğen

    1. 1884’te veya sonrasında Bulgaristan’da olup nüfus sayımında kaydı olanlardansa başvurabilirsiniz. Vukuatlı nüfus kayıtlarınızı iletin bakalım.

      Beğen

  9. Ayrıca Bulgaristan Vatandaşlık Yasasının 4. maddesi ‘vatandaşlık dava yoluyla kurulamaz.’ şeklinde bu konuda bilgileriniz nelerdir teşekkürler.

    Beğen

    1. Bulgaristan’da idarenin her türlü işlemi yargı denetimine tabidir. Vatandaşlık bağının kurulmasında Vatandaşlık yasasındaki hükümlere uygulamayan nüfus idaresi aleyhine, verdiği red kararından ötürü iptal davası açılabilir. Bu dava neticesinde verilen hüküm, kendi başına vatandaşlık tesis etmez; sadece, aleyhinde dava açılan red kararını, iptal eder ortadan kaldırır ve idareye yol gösterip ihdas etmesi gereken kararı bildirir.

      Beğen

  10. Merhaba Üntaç Bey 1950 yılında göç eden dedemin evrakları hazır. Ancak başvuru için karar veremiyorum.Adelet bakanlığından gelen ‘VATANDAŞ DEĞİLDİR’ yazısıyla karşılaşırsak 30 gün içinde dava açabileceğinizi söylemiştiniz.Benim durumunda olan ve sizin dava açtığınız dava sonucunda vatandaşlığını alan bir müvekkiliniz var mıdır? Varsa aydınlanmamız için belgeleriyle ilgili bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.(Ayrıca avukatlık işlemlerinin garantisi olmadığının farkındayım.)

    Beğen

  11. Sayın Avukat Üntaç Bey
    14/11/2016 Tarihinde Annemden Dolayı İstanbuldaki Konsolosluğundan Oğlu Olarak Bulagar Vatandaşlığına Başvuruda Bulundum 13/02/2017 Tarihinde Konsolosluktan Aradılar Dosyamla İlgili Gelin Pin Numaranızı Alın Dediler Bende Yaklaşık Bir Kaç Gün Sonra İmza Atarak Pin Numarasını Aldım
    İnternet Üzerinden Dosyam İle Sorgulama Yaptıgım Zaman Bulgarca Bir Yazı Çıkmakta Fakat Bunu Türkçeye Çevirdiğim Zaman Dosyanız Zorunlu Uzlaşma Sürecindedir Yazıyor Bulgarca Bilen Kişilere Sordugum Zaman Onayla İlgili Şeyler Söylüyorlar Sizlere Bunu Bulgarca Yazdıgı Gibi Göndersem Bana Bunun Gerçek Anlamda Ne Yazdığını Söylermisiniz
    2017/20.02.2017 г.
    Преписката се намира в процедура по задължително съгласуване.
    Saygılarımla:Tuncay Sağar

    Beğen

      1. Sayın Avukat Üntaç Bey
        Öncelikle Yazmış Olduğum Yazıyı Yorumladığınız İçin Çok Teşekkür Edrim
        Zorunlu onay sürecinde diyor.
        Peki Bu Onay Süreci Ortalaması Kaç Ay Sürmektedir
        Şimdiden Çok Teşekkürler Saygılar
        Tuncay Sağar

        Beğen

      2. Sayın Avukat Üntaç Bey
        Göndermiş Olduğum Yazının Yorumunu Yaptığınız İçin Teşekkürler.
        Normalde 18 Ay İçerisinde Çıkar Dediler Benim Dosyamla İlgili Zorunlu Onay Sürecinde Diyor Bu Durumda Bulgaristan Vatandaşlığım Bu Yazıya Göre Takriben Ne Kadar Sürede Çıkar.
        Sagılar: Tuncay Sağar

        Beğen

      3. Üntaç bey zorunlu onay süreci ortalaması onaylanması ne kadar sürer saygılar

        Beğen

  12. Merhaba Üntaç bey,

    babam1950 Bulgaristan göçmeni, Bulgaristandan doğum kağıdını çıkarttım, isim denklik, muhacir kağıdı ve taabiyet belgesini de aldım. Vatandaşlık Başvurusu yapmak istiyoruz. Ancak babam şuan hayatta değil, Bulgaristandaki doğum tarihi ile buradaki doğum tarihi ay ve gün olarak birbirini tutmuyor. Burada sonradan rastgele doğum tarihi vermişler. O dönem gelen göçmenlerin hepsine aynı gün ve ayı (7. ayın biri) vererek doğum tarihini tamamlamışlar. Düzelttirmek için Nüfusa başvurduğumuzda babamın vefatından dolayı kayıtların kapalı olduğunu, doğum tarihini düzeltemeyecekleri cevabını verdiler.Doğum kayıtlarındaki bu hatanın Türkiyede mutlaka düzeltilmesi gerekiyor mu? Yoksa isim denklik belgesi olduğu için düzeltme işlemini gerçekleştirmeden vatandaşlık alabiliyor muyuz. Teşekkürler.

    Beğen

    1. Bulgaristan için mutlaka düzeltilmesine gerek yok çünkü asıl olan Bulgaristan’daki kayıtlarınız. Yine de düzeltme dilekçesi yazalım size bir tane verin ki Türkiye’de bunu doğru kayıt etmek zorundalar. Kapalı kayıt deyip talebi geçersiz sayamazlar. Memurun beyanı yasal değil. Yasa gereği mutlaka düzeltmek zorundalar ama bu Bulgaristan’a başvurunuza engel değil.

      Beğen

  13. Üntaç Bey merhaba,
    20.05.1947 yılında babam Bulgaristan Haskova’da doğmuş , 1950 yılında Türkiye’ye göç etmişler.Kendisi geçen sene BG’ye gitti vatandaşlık işlemlerini öğrenmek adına , Hasköy nüfus müdürlüğünü ziyaret edip doğum evraklarını talep etmiş.Kayıtlar bulunmuş 1947 defterlerinde ama TR vatandaşı olması dolayısıyla sadece Türkiye’den resmi makamlardan istenirse bu kayıtların evrak olarak verileceği söylenmiş kendisine.Sadece resmi bir başvuruya cevap verebiliriz diye geri çevirmişler.
    Etraftan duyuyoruz bu işlemleri büyük rakamlara yaptıklarını belirten bir sürü insan var , açıkçası aklımız karışıyor.
    Ben acaba direkt kendi adıma bu başvuruyu yapabilir miyim hiç babamı bu işe karıştırmadan , prosedüre uygun olur mu bu başvuru şekli? Bulgaristan’a gitmeye gerek var mı , yoksa sadece sizin kanalınızla yapabileceğimiz başvuru yeterli mi? 8 yaşında oğlum var , onun için prosedür nasıl işliyor? Benim yaptığım gibi mi başvurmamız gerekiyor yoksa onun için benim işlemler bittikten sonra mı işlem yapabiliriz? Eşim için zannedersem 2 sene sonra bu başvuruyu yapabiliyoruz… Diğer kuzenlerimde ortak hareket etmek için dönüşünüzü bekliyoruz , şayet hepimiz için uygun olabilirse birlikte de başvuru yapabiliriz. Gerçi onların durumu benden biraz daha farklı , anneleri burada doğdu , onlarda sıkıntı olur mu başvuruda?
    Masraflar için ise ; 990 Euro + Çeviri Masrafları, 55 Euro Başvuru ücreti ve kargo masrafları…….şeklinde anlıyorum.
    Konu ile alakalı dönüş yapabilirseniz , şayet sizin içinde uygun ise ofisinize de uğrayabilirim.
    Biraz uzun oldu kusura bakmayın 🙂 Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler.

    Beğen

    1. Sayın Dinçer yukarıdaki formu doldurun lütfen akabinde size bundan sonra sırasıyla yapılması gerekenlerler, detaylı bir eMail ile email adresinize gönderilecektir. Babanızla beraber çocuk ve torunları birlikte başvurmaları gerekir. Babanız başvurmadan tek başınıza başvuramazsınız. Çocuk ve torunlara %50 İndirimli ücret uyguluyoruz. Kuzenlerle ortaklaşa hareket edip hep beraber başvurabilirsiniz. Eşiniz için siz vatandaş olduktan 3 sene sonra başvuru hakkı ancak peşinen oturum aldıktan sonra mümkün. 14 Yaş altı çocuklar için sadece masrafları alıyoruz. ulgaristana gitmye gerek yok. Bulgar avukatlarımıza vekalet veriyorsunuz onlar takibini yapıp başvurunuzu yapıyorlar. Bazı kredi kartlarına 12 Takside kadar ödeme imkanı sunuyoruz. Çok yüksek ücretler talep ediliyor duyuyoruz ama buna gerçekten gerek yok.

      Beğen

  14. Merhaba Avukat bey
    Benin eşim ve çocuklarım Bulgaristan vatandaşı. Biz 12 yıldır evliyiz. evliliğimiz Bulgaristandanda onaylı. Babam ve annem 1978 yılında türkiyeye göç ettiler. Ben Bulgaristan vatandaşlığına çocuklarım üzerinden mi baş vursam yoksa Babam vatandaşlık başvurusu yapıp babam üzerinden mi başvurmam benin vatandaşlığım için daha kısa sürede ve kolay olur. tşk.

    Beğen

      1. Babam ile beraber aynı zamanda başvurabilirmiyiz. ayrıca Baba annemde Bulgaristanda sağ. Hangi vatandaşlık maddesine göre başvurulmalı. Yaklaşık ne kadarda sonuç çıkar.

        Beğen

  15. Avukat Bey Merhabalar,
    Bir Sorum Olacaktı Size Benim Dedemler1878 Bulgaristan Göçmeni Buna İstinaden Benim Ve Babamın Bulgaristan Vatandaşlığı Alma Hakkım Olur Mu. Aynı Sülaleden Orada Yaşıyanlar’da Mevcut.

    Beğen

      1. Merhaba Üntaç bey, babam1950 Bulgaristan göçmeni, Bulgaristandan doğum kağıdını çıkarttım, isim denklik, muhacir kağıdı ve taabiyet belgesini de aldım. Vatandaşlık Başvurusu yapmak istiyoruz. Ancak babam şuan hayatta değil, Bulgaristandaki doğum tarihi ile buradaki doğum tarihi ay ve gün olarak birbirini tutmuyor. Burada sonradan rastgele doğum tarihi vermişler. O dönem gelen göçmenlerin hepsine aynı gün ve ayı (7. ayın biri) vererek doğum tarihini tamamlamışlar. Düzelttirmek için Nüfusa başvurduğumuzda babamın vefatından dolayı kayıtların kapalı olduğunu, doğum tarihini düzeltemeyecekleri cevabını verdiler.Doğum kayıtlarındaki bu hatanın Türkiyede mutlaka düzeltilmesi gerekiyor mu? Yoksa isim denklik belgesi olduğu için düzeltme işlemini gerçekleştirmeden vatandaşlık alabiliyor muyuz. Teşekkürler.

        Beğen

      2. Ahmet bey düzeltmek gerekebilir. Bulgaristan’dan aldığınız doğum belgesini çevirtip nüfusa düzeltme talep dilekçesiyle verin düzeltsinler. Sorun çıkartırlarsa haberimiz olsun yardımcı olalım. Yukarıdaki formdan başvurunuzu bize yapıp tüm evrakların fotoğraflarını atın bakalım. Akabinde yapılacaklar listesi eMaille adresinize ileteceğiz ona göre sırasıyla süreci başlatabiliriz.

        Beğen

  16. Merhaba Üntaç bey,

    babam 78 bg göçmeni, orada doğmuş, askerlik yapmış, çalışmış sonra da ailece ülkeye gelmişler. Yaklaşık 4 ay önce babam başvuruda bulundu, bir aracı vasıtasıyla başvurduk. Sürecin 2-3 yıl aralığında olacağı bilgisini aldım. Yaklaşık bir hafta önce de babama oturma izni, vizesiz bg ye giriş vs. konusunda evrak çıktı. Henüz bg ye gidip almadı evrakı gözümle görmedim ben de. Babamın göçmen bir akrabası var çifte vatandaş durumunda; 2 yıl içerisinde babamın, onun akabinde 1-2 aylık süreçte benim ve kardeşimin vatandaşlık alabileceğini söyledi. Ben ve kardeşim 18 yaşın üzerinde TR doğumluyuz. Kardeşim meslektaşınız o da Şişli’ de leasing üzerine çalışıyor neyse. Gelmek istediğim konu şu; benim çevremde gördüğüm herkese önce oturma izni veriliyor ve 2-3 yıllık sürecin sonunda vatandaşlık hakkı tanınıyor. Sizin belirttiğiniz; 2-4 aylık süreçte bu durumu nihayete erdirebileceğiniz yönünde. Benim süreçten anladığım adamlar bürokrasiyi bu şekilde zamana yayarak ilerletiyorlar, sizin yaptığınız ayrı bir müracaat ya da işlem mi var bu iş bu kadar süratli ilerleyebiliyor?

    Babamın işlemlerini sil baştan başlatamayız fakat ben ve kardeşim babam bg vatandaşlığını almadan önce kendi adımıza başvuru yapıp sizin belirttiğiniz gibi kısa süre içerisinde vatandaşlık hakkı almaya ulaşabilir miyiz?

    Bg vatandaşlığı haricinde bir sorum olacak, bilginiz varsa bu işlere de bakıyorsanız arkadaşıma bu konuyla alakalı da bilgi vereceğim, bakmıyorsanız da yönlendirebileceğiniz bir meslektaşınız varsa sevinirim; arkadaşım 1975 Batı Almanya doğumlu, anne babası Alman vatandaşı değil, oturum ve çalışma izni ile orada yaşıyorlar. 93 yılına kadar arkadaşım Almanya da kalıyor daha sonra ailesiyle beraber Türkiye ye kesin dönüş yapıyor. Sanırım dönüş yaptığı tarihte de 18 yaşın altında. Almanya malum jus soli bir ülke değil ama bu kadar yıl orada kaldıktan sonra kendisinin Alman vatandaşlığı hakkı var mıdır?

    Teşekkürler, iyi çalışmalar.

    Beğen

    1. Arkadaşınız konu hakkında detayları yazsın lütfen. Babanız ve siz yasal olarak Bulgar vatandaşısınız; oturum hakkıyla vatandaşlıktan mahrum kılınamazsınız; oturum için değil, vatandaşlık için başvurmalıydınız; red edemezlerdi; etselerdi dahi idare mahkemesinde dava açsaydınız kazanırdınız; oturum almakla sizin alakanız yok. Malesef, Bulgar idaresinin ve tercüme bürolarıyla iş takipçilerinin haksız ve yasal olmayan bu şekilde yaptıkları kasdi yönlendirmesiyle vatandaşarımız vatandaşlık değil de oturum almak zorunda sanıyorlar kendilerini ama gerçek bu değil. Muhacirlerin tamamı Bulgar Vatandaşlık yasasına göre Bulgar vatandaşıdırlar. Başvuruları red olursa daa açıp bu haktan istifade edebilirler. Oturuma başvurmamaları, doğrudan Bulgaristan Nüfus İdaresi’nden usulüne uygun başvuruyla, kimlik belgelerini talep etmeliler; oturum değil. Oturum, zaten herkes talep edebilir; oturum için muhacir olmaya zaten gerek yok. Bulgar nüfus idaresi o zaman göçmekle vatandaşlıktan atılmış da diyemez çünkü o yasa yürürlükte değil önündeki başvuruya kaldırılan o yasayı uygulayamaz.

      Beğen

    2. Oturum alarak, vatandaşlık başvuruları, bahsettiğiniz oturum almak yoluyla ancak yıllar sonra yapılabilir. Bulgaristan doğumlu olan ailelerin oturuma başvurmalarına gerek yok. Alman vatandaşlığına başvursun alır. Dil problemi varsa işi takip edebilecek olan bir avukattan yardım alsın iş takipçisinden değil. Bana yazsın kendisine yardımcı olurum.

      Beğen

  17. Merhaba üntaç bey dedem bulgaristan şumnu doğumlu ama 1955 lerde türkiyeye geliyo amcalarım halalarım bulgaristan vatandaşı ama babamda yok babamında amcaları bulgaristan vatandaşı dedem vefat ettiği için dedem olmadan nasıl alınır bilmiyoruz

    Beğen

      1. Üntaç bey nasıl başvurmalıyız nereye başvurmalıyız yönlendirebilirmisiniz

        Beğen

      2. Mustafa bey yukarıdaki linkten başvurunuzu yapın mukabilinde size gelecek eMail’deki sıraya göre yapılacakları takip edersiniz.

        Beğen

      3. Mustafa bey yukarıdaki linkten başvurunuzu yapın mukabilinde size gelecek eMail’deki sıraya göre yapılacakları takip edersiniz.

        Beğen

  18. iyi akşamlar üntaç bey.rahmetli annanem kırcaeli göçmeni;yukarıda belirttiğiniz belgeleri temin ettiğim takdirde,vatandaşlık alabilir miyim ?

    Liked by 1 kişi

  19. Avukat bey rahmetli babam 1920 silistre doğumlu tahmini 1930 yılında Turkiye ye göç etmişler vatandaş olma hakkımız varmi size babamın ve benim vukuatı nüfus kayitlarimiza apostil alıp fotografimizla berabergönders
    ek yardımcı olur musunuz

    Beğen

  20. Merhaba , Babaannem ve Dedem 1927 yılında evli olarak Bulgaristandan gelmişler , babam Türkiyede doğdu , şuan hiçbiri yaşamıyor . Bizim torunlar olarak başvuur hakkımız nedir ne yapmamız gerekiyor . Saygılar

    Beğen

      1. Üntaç Bey merhaba,
        Babam Bulgaristan vatandaşı. Bu münasebetle kardeşlerimle beraber sofya adalet bakanlığına gidip Ekim 2015’de vatandaşlık başvurusu yaptık. 2016 Mayıs ayında bizi aynı yerde mülakata çağırdılar. 11 ay oldu ve hala beklemekteyiz. Adalet bakanlığının sitesinden verdikleri numarayı girip kontrol ediyoruz ancak herhangi bir veri gözükmüyor sitede. Daha ne kadar bekleriz bilginiz var mı? Saygılarımla.

        Beğen

      2. Zaten babanızdan ötürü vatandaşsınız. Sadece kimliğinizi vermeleri gerekirdi. Randevu yasal değil hukuka aykırı idari bir karar.

        Beğen

  21. Avukat bey, Anne ve babam(vefat) 1970 göçmeni ve Bulgaristan vatandaşlıkları yok. Ben 1988 Türkiye doğumluyum. Vatandaşlık alabilme şansım varmıdır?

    Beğen

      1. aslen istanbulda yunan rum olup sonrasında müslüman olan bir anneannenin torunu yunanistandan çifte vatandaşlık talep edebilir mi edebilirlse hiçbir evrak yok türkiyeden nereden ne temin edip işlemlere başlayabiliriz teşekkürler

        Beğen

      2. patrikhaneye anneannenin hangi bilgisiyle müracaat edicez elimizde evrak yok eski isim soyadı işlerini görecekmi

        Beğen

  22. Avukat Bey merhaba
    ben ve eşim Türk vatandaşıyız. Aşim hamile. Bulgaristan da doğum yaparsak olacak çocuğumuz bulgar vatandaşıda olabilir mi? bunu orada yaşamak için değil sadece vatandaşlığını alsın diye istiyoruz. doğumdan sonra buraya geri döneceğiz. eğer alabiliyorsa çucuk üzerinden bizde vatandaşlık alabilir miyiz. eğer olabiliyorsa iletişim bilgilerinizi almak isteriz.
    teşekkürler.

    Beğen

    1. Ana-babadan ötürü vatandaşlık alarak doğan çocuk, Bulgaristan’da yapılan doğumla, Bulgar vatandaşlığı alamaz. Bu konuda, yalan beyanlarla kandırılıp Bulgaristan’a götürülüp orada yüksek bedellerle özel hastanalerde, doğum yaptırılanlarla karşılaşıyoruz. Bu tip dolandırıcılara kanmayınız çünkü orada Türk ana ve babadan doğacak çocuklar Bulgar vatandaşlığını otomatik olarak kazanamazlar.

      Beğen

  23. Babam 1940 yılında bulgaristandan edirneye göç etmiş. 2006 yılında da vefat etti. vukuatlı nüfus örneğiyle ankaradan babamla ilgili bilgi ve belgeleri elde edebilir miyim? çifte vatandaşlık başvurusunda bulunabilir miyim? teşekkürler

    Beğen

  24. Eşimin babası 1951 bulgaristan göçmeni ve türkiyede vefat etmiş. Tüm gerekli evraklar ile bulgaristan adalet bakanlığına müracaat ettik. eşimin merhum babası hakkında ”bulgaristan vatandaşı değildir” diye cevap geldi. bu aşamada ne yapabiliriz.

    Beğen

    1. babam1927 bulgaristan RAZGRAT doğumlu olup,vefat etmiştir
      dedem ve babam aile efradı bakanlar kurulunun 29.12.1937 gün ve 2/7881 sayılı kararı ile vatandaşlığı alındı.GT 22.08.1937 5490 sayılıkanunun 39 maddesi ve nüf.vat.işl.gnlmd.lüğünün 07.08.2006 tarihli oluruna dayanılarak doğum tarihi tamamlama işlemi yapılmıştır.Ben oğlu olarak bulgaristan vatandaşı,pasaportu almaya hak kazanıyormuyum. eğer kazanıyorsam yapılacak işlemlerden tarafıma kısa ve öz bilgi verirmisiniz.iyi çalışmalar Naim SERCAN 05366714854

      Beğen

  25. avukat bey eşimin annesi babası 89da türkiyeye göçmüşler eşim 90 doğumlu annesi çifte vatandaş annesi dayısı bulgaristanda eşimin çifte vatandaş olabiliyormu? bulgaristan’a gitmemize gerek var mı? tahminen ne kadara mal olur?

    Beğen

    1. Vatandaş olabiliyor. Yukarıdaki izahatime bakınız lütfen. Gitmesine gerek yok. Vekalet verecek Bulgar avukatlarımıza. Onlar işlemleri takip ediyorlar. Çeviri ücretine göre masraf maliyeti değişir. Yukarıda ücretimiz yazıyor. Bazı kartlara taksit imkanı da sunuyoruz.

      Beğen

  26. Avukat bey iyi günler,
    Benim baba ve annem 1938 bulgaristan göçmenleri.
    Tabiyet beyannamesinde eski tabiyeti olarak Romanya, Vize veren Makam olarak Köstence Konsolosluğu, geldiği yer olarak Dokçalar yazıyor.
    Dokçalar ise (2. Dünya Savaşından sonra Ülke:Bulgaristan, İl: Silistre, İlçe: Ak Kadınlar, Köy: Doğcalar olarak geçmektedir) bugünkü sınırlar itibariyle Bulgaristan sınırları içerisinde kalmaktadır.
    Buna göre biz Bulgaristan vatandaşlığını alabilir miyiz.
    Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

    Beğen

  27. İyi günler,
    Babam Krichim – Bulgaristan 1926 doğumlu 1943 yılında Türkiye’ye göç ettiler. 1991 yılında babam vefat etti. Bulgaristan Krichim kasabasında babaannemin kardeşlerinin torunları yaşıyor. Bulgaristan bildiğim kadarıyla önceden eski göçmenlere vatandaşlık vermiyordu. Şimdi değişen kanunlar mı var?
    1- Bu ön bilgiler ışığında Ben vatandaşlık alabilirmiyim?
    2- Başvuru sonucunun vatandaşlık ile sonuçlanma ihtimali nedir?
    3- Belge ve evraklarımızı size sunduktan sonra Vatandaşlık başvurusunun olumlu sonuçlanacağına dair bir garanti veriyormusunuz?
    Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

    Beğen

    1. Şimdi değişen kanunlar yok sadece vatandaş yapımadığından dava açıp kazananlar var. Yasal şartlara sahipseniz mutlaka başvurun. Ön bilgilere dayalı bir şey söylemek yanlış olabilir vukuatlı nüfus kayutlarınıza apostil alıp fotoğraflarını yollayın bakalım. Yukarıdaki izahate uygun yasal şartlara sahipseniz vatandaşlık bir hak. Göçmekle son bulmaz. Başvurunuza olumlu cevap almanız gerekir; aksi halde red olursa Sofya’da idare mahkemesinde red kararına karşı dava açarsınız o şekilde vatandaşlık alırsınız. Yılmayıp işini yukarıdaki sebebe dayanarak yapanlar ve sonradan dava açanlar kazandı. Diğer yandan, buzdolabı üretip satmıyoruz; avukatlar garanti veremez,işin garantisi yapılması. Yasaya uygun şekilde yapılan başvurulara dair idari makamların verdikleri kararlardan ötürü ise avukatlar sorumlu olamazlar. Bulgaristan da buna dahil. Çok sorulduğundan ötürü hukuki durumla uyarılarımı yukarıda izah ettim. Avukatlar yasa gereği garanti veremezler. Bence her muhacirin hakkıdır. Başvurmaları gerekir. Gelecek karara karşı dava yolu açıktır. Sebebi de Bulgar parlementosunun göçle vatandaşlık ortadan kalkar hükümlerini yasadan çıkartmış olmasıyla, zaten savaş, etnik ve dini ayrımla otokratik ve totaliter rejimden kaçmak zorunda bırakılanlarla aile ve çocuklarının bir de vatandaşlıklarının ellerinden alınmasının ne Bulgar yasalarına ne de AB yasalarına uygun olmamasıdır.

      Beğen

  28. Avukat bey kusura bakmayın rahatsız ediyorum cengiz önem adına sms elinize ulastimi acaba ali ve emine tcleri smsle elinize ulaştımı ilginizden dolayı teşekkür ederim

    Beğen

      1. Merhaba
        Babam 1947 dogumlu ve 1950 senesinde Bulgaristan’dan goc etmisler.Sadece kimliginde dogum yeri Kosukavak yazıyor. Babamin ve benim vatandas olma hakkimiz var midir ve nasil bir yol izlememiz gerekmektedir?
        Bilgi icin simdiden tesekkur ederim, saygilarimla…

        Beğen

  29. Merhaba,
    Türk vatandaşıyım Bulgaristan vatandaşı eşim ile 2007 yılında Türkiye ve bg de evlendik. 2 çocuğum var ikisi de çifte vatandaş. ben sürekli yıllık multi vize alıp bg ye gidiyorum. vatandaşlık alabiliyor muyum? yada izlenecek yol nedir?

    Beğen

  30. Anneannemin annesi 1876 Tırnova dogumlu. ’93 harbi (1877-78) sonucu Türkiye’ye göç ediyorlar. Tırnova’da kendilerine ait tapular mevcut. Vukuatlı nüfus kaydını sadece mahkeme kanalı ile verdiklerini söylediler. Bu kayıt alınabilir mi? Siz alıyor musunuz? Alınırsa vatandaşlık alma hakkım olabilir mi?
    Teşekkür ederim.
    Ahmet

    Beğen

  31. Merhaba Üntaç Bey,

    Ben 1964 Türkiye doğumluyum. Annem 1941 Silistre Bulgaristan doğumlu olup 1951 yılında anne ve babası ile Türkiye’ye göç etmiştir ve annem hala sağdır. Annemin nüfus kayıtlarında doğum yeri Silistre yazmaktadır.

    Annem, ben ve 1990 Türkiye doğumlu kızım aynı anda Bulgaristan çifte vatandaşlığı için başvuru yapabilir miyiz? Ya da nasıl bir yol izlememiz gerekir?

    Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    Beğen

      1. Üntaç Bey, sakıncası yoksa bir kaç sorum daha olacak.

        1- İşlemlere hemen başladığımızda annemin, benim ve kızımın çifte vatandaşlık alması normal şartlarda ne kadar sürer?

        2- Bu süreç zarfında Bulgaristan’a gitmemiz gerekecek mi?

        3- Benim ve kızımın TC pasaportları var. Annemin vatandaşlık işlemleri için pasaport çıkarması gerekiyor mu?

        4- İşlem süresini kısaltmak konusunda önerileriniz nelerdir?

        Beğen

      2. 1. İki-dört ay diyorduk fakat bu yılın başında yapılan başvurularda, süreç biraz daha uzuyor 2. Hayır 3. Hayır 4. Vukuatlı Nüfus kayıtlarınız tamsa, işlem süresini kısaltmak sizin elinizde değil çünkü gerisi bizim iş yükümüzle Bulgar makamlarının inisiyatifinde geçen sürelere bağlı olarak değişir.

        Beğen

      3. 2-4 ay içinde vatandaşlık alınabiliyor mu? Bu süreç zaten yeterince hızlı.

        Beğen

  32. avukat bey merhaba,
    babam ve dedem TR doğumlu. büyük dedem (1878) ve büyük ninem(1885) bulg. doğumlu.
    1908 senesinde TR ye göç etmek durumunda kalmışlar.
    büyük dede ve büyük nine de yola çıkarak vatandaşlık hakkı edinebilir miyim?
    teşekkürler,

    Beğen

      1. meraba untaçbeyn babamın babannesi 1904 dogumlu eskicuma doğumlu dedemin dedesi hazerhırat nasçıköyünden 1877 dogumlu ben devletarşivlerine nufus kayıtlarını gönderdim ama bunulamadı diye mektup geldi bu tarihlerde vatandaş olabilirmiyim devletarşiv lerinde size nufus kayıtlarını göndersem siz bulmanız mümkünmüdür teşekkürler

        Beğen

  33. Merhabalar Üntaç Bey,

    Babam 1956 ve babaannem 1934 yılı, Bulgaristan doğumlular. 1978’de Türkiye’ye göçmüşler ve şu an çift vatandaşlıkları mevcut değil. Ben ve eşim 1986 Türkiye doğumluyuz. 3 sorum olacaktı size.

    1. Sorum: İkimiz birden çifte vatandaşlık alabilir miyiz?
    2. Sorum: Babam başvuru yapmadan, biz sizin aracılığınızla çifte vatandaşlık alabilir miyiz? Yoksa bizle beraber illa babamın da başvuru yapması gerekir mi?
    3. Sorum: Çifte vatandaşlık alabilmek için kişi başı ortalama ne kadar ödememiz gerekiyor? 990 Euro + KDV + Masraflar yazmışsınız. Masraflar, ortalama olarak ne kadar tutar sizin deneyimlerinize göre?

    Teşekkürler, iyi çalışmalar.

    Beğen

    1. Ancak bBabanızla beraber siz başvurup alabilirsiniz. Sizden sonra eşiniz oturum alıp 3 sene sonra başvuru hakkı olur. Babanız €990 ama beraber başvurularda çocuklara ve torunlara ücretlerde %50 indirim uyguluyoruz. Masrafları çevrilecek sayfa sayısı belirliyor. Yukarıdaki fiyatları var. Diğer masraflar gitti geldi kargo parası vs. gibi cüz-i tutarlar ile €55 Başvuru harcıdır.

      Beğen

  34. Merhaba,

    Annemin dedesi ve babannesi Kırcaali’den göçmüşler. Ancak elimizde onlara ait bir kimlik belge bulunmuyor. Bu durumda benim vatandaşlık alma hakkım olur mu? 3. soy oluyorum ben?

    Teşekkürler.

    Beğen

  35. Merhaba,
    Babaannem ve dedem Bulgaristan doğumlu. Babamın doğumundan önce Türkiye’ye göç etmişler ve burada evlenmişler. Babaannem ve dedem hayatta değil, babam hayatta. Bu durumda torunlar olarak bizler vatandaşlık alabilir miyiz? Babamın da başvurması gerekir mi, sadece biz başvursak olur mu?
    Teşekkürler

    Beğen

      1. Merhaba,
        Sitenizdeki dilekçe örneği ile en üst soyumuza kadar vukuatlı nüfus kaydımızı aldık ancak kaymakam “ben buna apostil vermem, sadece kendinize ait nüfus kaydına apostil veririm” diyor. Ne yapabiliriz? Nasıl bir yol izleyebiliriz?
        Teşekkürler

        Beğen

  36. Merhabalar
    Dedem ve Babaannem göç zamanı Türkiye’ye gelmişler. Fakat Babam Türkiye’de doğmuş. Dedem, Babaannem ve babam vefat etti. yani orada doğup şu an hayatta olan kimse yok.Çocuklar yada torunlar olarak biz başvuruda bulunabilir miyiz?

    Beğen

  37. Av. bey merhabalar. Biz 5. kuşak Razgrat göçmeniyiz, Balkan – Rus harbi sürecinde büyük dedelerimiz göç etmiş ve Osmanlı tarafından Silivri’ye yerleştirilmiş… Yalnız bahsettiğimiz tarihler 1870li yıllar yani soyadı kanunundan önce… Bildiğim kadarıyla açılan davalar sonucu AİHM kararları doğrultusunda (savaş kaynaklı zorunlu göç) Bulgaristan meclisinde alınan karar ile 6 kuşak geriye yönelik vatandaşlık imkanı var ancak TC nüfus kayıtlarında yeterince geriye gidemiyoruz. Osmanlı kayıtlarında mı var, ya da bu bilgiler nasıl temin edilir bilemiyoruz açıkçası… Bu konuda benzer bir örnek varsa ve bize yol gösterirseniz çok sevinirim. Biz de hakkımız olduğunu düşümdüğümüz vatandaşlık işlemlerimizi başlatabiliriz böylece. Teşekkürler

    Beğen

    1. Kuşak sayısı nerden çıktı bilmiyorum ama öyle bir sayı yok. Tamamen söylenceden ibaret. Yukarıdaki izahatım açık. Göçle vatandaşlık son bulmuyor. Vukuatlı nüfus kayıtlarınıza apostil alıp yollayın bakalım.

      Beğen

  38. Merhaba dedem 1951 göçmeni elimizde hiç evrak yok bulgaristan ile ilgili ben isim denklik belgesi talep ettim ankaradan ve muhacirlik belgesini isticem bulgaristan daki yakımımızdan benim dedemin vatandaşlığı duruyor mudur duruyor ise ben direk dededen alabilirmiyim babam türkiye doğumlu ve yaşıyor bu arada dedemlerin ordaki evleri hakkında bulgaristan can yazı gelmiş ödemesi ile ilgili dedem dilekçe falan göndermiş ve yasa olarak dilekçe onaylanmış ama dedem takip etmemiş yani demem oki dedem hakkının olduğunu düşünüyor sizce durum nedir?

    Beğen

  39. Merhaba Üntaç Bey;
    Babaannem EskiCuma dogumludur.
    1930 yılında dogmus aynı yıl ıcınde Türkiye’ye goc etmısler.
    Babaannem uzun sure once vefat ettı suan elımızde evlılık cuzdanı mevcuttur. Nufus kayıt dokumlerıde elımızde mevcuttur.
    Babamız vatandaslık alabılır mı?
    Babamız aldıgı takdırde ben ve abim vatandaslık alabılırız dıye dusunuyorum.
    Abımın esı ve benım esımde bızden dolayı vatandaslık alabılıyor mu? yoksa sınırsız oturum hakkı kazanarak, sonrasında bulgarca sınavına gırmelerı gerekıyor mu?
    Teşekkürler.

    Beğen

    1. Babanızla çocukları vatandaşlık alabilir. Eşleriniz oturum izniyle üç sene sonra vatandaşlık başvurusu yapmak hakkına sahip olabilirler ve vatandaş olmak için Bulgarca sınavını geçmeleri gerekir.

      Beğen

      1. Merhaba Üntaç Bey;
        Elimizdeki evrakları taratıp tarafınıza göndereceğim. Sizden gelecek yanıta ıstınaden; benden talep edecegınız evrakları toplayarak basvuru ucretını yatıracagım ve evrakları tarafınıza ıletecegım.Sonrakı surecte sızden haber bekleyecegız sanırım.
        Biz vatandaşlık hakkı aldıgımızda eşlerimizinde herhangi bir Avrupa ulkesınde oturum hakkı olmus oluyor dıye dusunuyorum dogru mudur?
        İyi çalışmalar.

        Beğen

      2. Eşleriniz siz vatandaş olduktan sonra oturum alıp üç sene sonra vatandaşlık başvuru hakkı oluyor ama bunu beklemeden de vatandaş olduğunuzda sizden ötürü başka bir AB ülkesinde oturum sahibi olur. Evraklarınız henüz gelmedi. Apostilletmeyi unutmayın.

        Beğen

  40. Merhaba Üntaç Bey. Babamın ve annemin dedeleri, nineleri Bulgaristan doğumlu bu kütüğümüzde ve nüfus kayıtlarında mevcut. Ama doğum tarihleri : 1894, 1896, 1902, 1907, 1906 gibi tarihler bu tarihte doğanlar üzerinden vatandaşlığa başvurabilir miyiz ?

    Beğen

    1. Başvurabilirsiniz çünkü Bulgaristan vatandaşlık yasasından göçle vatandaşlığın çıktığına dair hükümler kaldırılmış ve Danıştay’ının, göçle vatandaşlığın ortadan kalmadığına dair kararı var. Yukarıda detaylı izahatim mevcut.

      Beğen

  41. Merhaba, dedem 1933 Bulgaristan dogumlu ve 1934 yılında Bulgaristan’dan göç etmiş. Bulgaristan’a ait isim denklik Belgesi gibi bir belge yok. Vatandaslik için basvurabiliyor muyuz ?

    Beğen

  42. Her iki dedem ve anneannem 1936 da bulgaristan dan göçetmişler annem ve babam burada doğmuş ve evlenmişler vatandaşlık alabilirmiyim hak kazanmak için 5 yıl süreyle ikamet zorunlumu

    Beğen

  43. Sayin Untac bey merhabalar
    Annem babasi ve dedesi 1950 yilinda zorla goc ettirilen vatandaslardan
    Annem 1944 bulgaristan sumnu dogumlu fakat hatirladigi herseyimizi orada birakip geldik baska bisey hatirlamiyor
    Hayat sartlarindan dolayi bir dahada gidememis
    Simdi vatandasliga basvursa alabilirmi acaba ve bizlerde alabilirmiyiz cocuklari olarak saygilar iyi calismalar

    Beğen

      1. Cok tesekkur ederim ofisinize gelmek icin randevu alacagim iyi aksamlar

        Beğen

  44. Merhabalar dedem ve ananem Bulgaristan doğumluydu fakat yıllar önce vefaat ettiler annem de Türkiye Doğum lu Bulgaristan’da yeğenleri ve kuzenleri var önce annem sonrada ben vatandaşlık için baş vurmak istiyoruz eğer mümkün oluyorsa acaba yardımcı olabilirmisiniz teşekkürler …

    Beğen

    1. Merhaba SAYİN ÜNTAÇ BEY benim ismim koray Benim dedem bulgaristan dogumlu turkiyeye goc etmis ananem turk vatandasi ikiside vefat ettiler .simdi anem ve biz cocuklari bulgaristan vatandasligi alabiliyormuyuz .numaram bu 05453115105. Saygilarimla Tesekkurler.

      Beğen

  45. Avukat bey iyi gunler. Ben Turkiye dogumluyum. Esimin ve cocuklarin uzerinden oturum aldim. Su anda suresiz oturumum var ve oturum tarihinden itibaren 5 yil gecti. Bulgarca dil sinavina hazirlik yapiyorum su anda. Bu sinava girmek zorunlu mudur? Bu noktadan itibaren basvuru islemleri icin hizmet verebilirmisiniz. Saygilar

    Beğen

  46. Avukat bey merhaba benim babam 38 doğumlu ve 50 yılında Türkiye’ye gelmiş geçen yıl vefat etti babamın babası ve dedesine ait yerlerin olduğuna dair elimizde birtakım evraklar bulunuyor Şişli’de ofisinize gelsem konuyu Detaylı olarak görüşebilirmiyiz

    Beğen

    1. Evrakları tarayıp eMailleyin lütfen inceleyelim; akabinde, ofiste danışma ücreti mukabili randevu verebiliriz. Sitemiz üzerinden randevu talep edebilirsiniz.
      J- DİĞER HUKUKİ YARDIMLAR
      1) Büroda sözlü danışma
      İlk bir saat için 980,00 TL (Ocak ayında %20 İndirimli)
      Bir saati aşan her saat için 570,00 TL (Ocak ayında %30 İndirimli)
      2) Yazılı danışma 2.000,00 TL (Ocak ayında x%50 İndirimli)

      Beğen

    2. ilk önce evraklarınızı taryıp eMaille iletin lütfen akabinde göndereceğiniz evrakları değerlendirip hak sahibiyseniz yapılacakları bildirebiliriz; talep ederseniz, toplantı da yaparız.

      Beğen

      1. Avukat bey danışma ücretleriniz çok yüksek benim teklifim şöyle olacaktı bizim elimizdeki belgelere göre 90 Dönüm yerimiz var davayı almanız durumunda % 5 dönüm sizin olması şeklinde bir anlaşma yapmak olacaktı ama danışma ücretinizi karşılamam mümkün olmayacağı için çok üzgünüm

        Beğen

Bir ileti bırakabilirsiniz - Leave a Reply - Оставить комментарий - اترك التعليق - השאירו תגובה

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.