BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU

Ebeveyn, dede ya da ninelerden birinin doğum yerinin, Bulgaristan olması esasına dayalı, başvuru yapılabilirsiniz.

photo_verybig_45033622221
Bulgaristan Pasaportu

Başvuru Şekli

  1. Reşit, her bir başvuran için ayrı vatandaşlık başvurusu yapılır.
  2. Bulgar vatandaşı üst soyun, hayatta olması ya da buna dayanarak ana babadan birinin çocuklarıyla torunlarından önce başvurmasına gerek yoktur. Birlikte başvurular tavsiye edilir.
  3. Reşit olmayanların başvuruları, ebeveynin/lerinin rızası ve bunlardan en az birinin, Bulgaristan vatandaşlığına alınmasıyla mümkündür.
  4. Başvuracakların, Nüfus Dairesi’nden Alt-Üst Soy Nüfus Kaydı, Kendilerine ait Doğum Belgeleri (Formül A) alınarak kaymakamdan Apostillenmelidir. Sonradan istendiğinde: Sabıka, İkâmet ve Aile Hekim Raporu aynı şekilde alınması gerekir.
  5. Başvurularınızın işlem göreceği Bulgaristan’daki kurumlar sırasıyla: Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Belediye’den -detaylı ve vukuatlı nüfus kayıtlarınızın izahat gerektirir olma durumuna göre- başvurunuza ait ek evrak/lar da istenebilir. Bunlar: Bugaristan’dan alınacak Doğum Belgesi, Ölüm Belgesi, Türkiye’den İsim Denklik Belgesi, kesinleşmiş Boşanma İlamı, kesinleşmiş evlatlık ilamı Muhaceret Belgesi, Bulgar Soyludur Belgesi v.b. Muhacerat Belgesi’nde  ya da Tâbiyet Beyannamesi’nde menşe ülkenin Bulgaristan yazılı olmasına dikkat edilmelidir.
  6. Dosyanız hazır olunca mülakat amacıyla konsolosluktan bizzat randevu almanız gerekir.

DİKKAT EDİN!

  1. Dünya’nın hiç bir ülkesinde, vatandaşlık işlemleri, iş takipçisiyle yapılmaz! Vatandaşlığa başvuruyoruz denilerek oturuma başvurulmakta Bulgaristan’da adres kiralanmakta ve yılda bir kez giriş çıkış yapılması gerektiği söylenmektedir. Bunların tamamı gerçek, doğru ve yasal değildir. Bilginize.
  2. Buradaki açıklamalarımıza göre, Bulgarca bilmiyorsanız tercüman tutarak kendi başınıza başvuru işlemlerini yapabilirsiniz.
  3. Vatandaşlık işlemlerinizin avukatla yapılması tavsiye edilir.
  4. Bulgaristan ve Türkiye dahil tüm Dünya’da, avukatlardan başka hiç kimse evraklara bakıp hukuki görüş veremez, vekalet alarak yasal takiple işlemde bulunamaz çünkü yasaktır; aksi, suçtur ve cezası ağırdır.
  5. İş takipçisiyle yapılan başvurular, yasal hakkınız dahi olsa, idari uygulama denilerek 3 yıl 5 yıl ötelenebilir; bu süreç boyunca (çeviri ücretiydi tasdik masrafıydı vs gibi adlar altında önce oturum için ayrı başvur sonra vatandaşlık için ayrı başvur vs denilerek), devamlı ücret ödemek ve daima masraf yapmak zorunda, bırakılabilirsiniz.
  6. Avukat yerine, iş takipçisiyle, başvurularınız (kulaktan duyma, sorup-yapma v.s.) gibi yasal dayanaklardan yoksun ya da gereksiz yollardan yapıldığından ötürü hak mahrumiyetine uğratılma, yeniden başvuru yapmak ya da hataları ortadan kaldırmak için ayrıca bir dava açmak zorunda bırakılabilirsiniz.
  7. Her bir başvuranın, yasal statüsüne göre ya da idarenin tutumuna göre başvurulara ait yasal dayanaklar, farklılık gösterebilir; bunların mahiyetlerinin iş takipçileri tarafından anlaşılıp, evrak tanzim edilerek işlemlerinin yapılmaları mümkün, değildir.
  8. Tüm vatandaşlık iş ve işlemlerinin Bulgar avukata ve bir Türk Avukata sorularak yapılması tavsiye, olunur.
  9. Son olarak, Avrupa’da hiç kimse savaştan, komünist tek parti yönetiminden, etnik ya da dini ayrımcılıkla otokratik ya da totaliter baskıdan ötürü göç etmek zorunda bırakılmış bir aileye mensup olmasından veya ellerinden zorla vatandaşlıktan çıkma belgeleri alınarak tehcirlerinden ötürü, vatandaşlıktan mahrum kılınamaz, başvuruları iç hukuka aittir denip idari kararlarla ötelenemez vatandaşlık bağı ya da hakları tağyirle tahrif edilemez; vatandaşlık bağı, vefat edenlerin sulbü için son bulmaz; vatandaşlık haklarına dair taleplere maniyle engel konulamaz; kaldı ki Bulgaristan Vatandaşlık Yasası’nda, idarenin ve mahkemelerin, önlerindeki dosyalara uygulayabilecekleri: ‘Göçle Vatandaşlıktan Mahrumiyet’e ait bir hüküm de yoktur. Bulgaristan, hak ve hukukun üstün olduğu bir Avrupa ülkesidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konudaki içtihadları, açıktır.

BAŞVURMAK AMACIYLA

  1. Sunduğumuz hizmet, başvuru dosyanızın Bulgar Avukatlarımız tarafından yasa ve mevzuata uygun şekilde hazırlanmasından ibarettir.
  2. Başvurular bizzat hak sahipleri tarafından, ikametgahlarının bağlı bulunduğu, Bulgar konsolosluklarından yapılması gerekir. Dileyen konsolosluklar yerine, Bulgaristan’da Adalet bakanlığı’nda gereken işlemini yaptırabilir.Buna göre,
  3. İlk başta, hak sahibi olup olmadığınıza bakmak için Alt-Üst Soy Nüfus kayıtlarınızı incelemeniz gerekir. Bu İnternet sitemizin, ‘İletişim’ kısmından, Alt-Üst Soy Kaydınızı, PDF Formatı’nda, ekleyip tarafımıza iletiniz. Bu amaçla,
  4. Her hangi bir en yakın Nüfus Dairesi’nden ya da online olarak Nüfus İdaresi’nin sisteminden alacağınız, kendinizin, Alt-Üst Soy, Nüfus Kaydı’nızda, üst soyunuzda Bulgaristan doğumlu var ise bunun aslına daha sonra Kaymakam’dan Apostil alıp ilk önce fotoğraflarını iletin lütfen bakalım; akabinde, asıllarını bize iletince, ödemeyi yapıp başvuru sürecini başlatabilirsiniz.
  5. Nüfusta, memurlar sorun çıkartırlarsa, Nüfus’tan Bilgi ve Belge ve İsteme Dilekçesi’ne dair izahatla dilekçe örneği bu linkte mevcut: http://bit.ly/nuf_dil Nüfus Dairesi’nde faydalı olabilir. Ayrıca,
  6. Nüfusta hatalı evrak vermemeleri için gösterebileceğiniz bir Örnek Alt – Üst Soy Nüfus Kaydı bu linkte mevcut: http://bit.ly/2zdhvTx
  7. Genel bilgi ve başvuru için açıklamaysa bu linkte bulabilirsiniz: http://bit.ly/vat_bulgar
  8. Sorularınız olursa, her zaman arayabilir ya da buradan yazabilirsiniz.

BAŞVURU AMACIYLA

DETAYLI İZAHATIMIZA ERİŞMEK İÇİN PORTALIMIZA KAYIT OLMALISINIZ; LÜTFEN, TIKLAYINIZ (ÜCRETSİZDİR).

BULGARİSTAN VATANDAŞLIK’ için 644 yanıt

  1. Merhaba benim dedem ve babaannem Bulgaristan göçmeni sırasıyla önce dedem babannem ve sonra babam vefat etti şuanda ben vatandaşlık almak istiyorum buna hakkım var mı

    Beğen

      1. Dedemin babaannemin ve babamın hayatta olmamasından dolayı bu vatandaşlıktan yararlanamazsınız demişlerdi. Kendiniz bütün bunların dışında vatandaşlığa başvurabilirsiniz sonucuda biz bilemeyiz dediler.

        Beğen

  2. avukat bey merhaba ,

    yukarıda verdiğiniz linkten bildirim gönderdim ancak dönüş ağlanmadı.
    Anneannem ve Dedem Şumnu doğumlu, Babaannem ve dedem ise ortaköy bulgaristan doğumlu.
    E-devlet sorgulaması ile bunu onaylayabildik. Şimdi vatandaşlık için başvurmak istiyorum ancak tamamı şuan hayatta değil. kendilerine ilişkin doğum belgesi vs de şuan bizde bulunmuyor.
    Bu durumda yine vatandaş olabilme durumumuz varmı acaba ?

    bir avukat olarak sizden süreçler ve masraflar hakkında bilgi rica diyorum.

    Beğen

  3. Avukat Bey Merhaba, alt ust soy sorgulama da büyük dedemin Bulgaristan Lofça da doğduğu gozukmekte. 1853 tarihinde doğum 1931 tarihli Turkiye de ölmüş. yanlış hatırlamıyorsam 1908 ve sonrası goç edenlerin torunları vatandaşlık alabiliyorlar. ama bizimkilerin göç tarihleri tam olarak bilinmemekte. vatandaşlık için başvurmak istesek şansımız nedir?

    saygılarımla

    Beğen

  4. Merhaba Üntaç Bey,
    Babannem Varna doğumlu hala hayatta babam vefat etti. Babannemin çift vatandaşlığı var mı yok mu bilmiyorum. Babaanneme vatandaşlık başvurusu yapmadan benim için başvuruda bulunmak münkün mü? Babam hayatta olmamasına rağmen annem için de başvuru yapabilir miyiz?

    Beğen

  5. Benimde sorum Bulgar vatandaşlığı üzerine olacak. Babaannemin annesi ve babası Nevrekop doğumlu ve onlarında üst soylarının hepsi Nevrekop ve Köprülüler,Bu topraklar o zamanlar MAKEDONYA toğrağı idi.Şimdi BULGAR toprağıdır.babaannem yaslı olduğu ıcın uğraşacak hali yok. bu durumda Babam ile birlikte benimde başvurmam durumunda hak elde etme şansımız var mı?Tesekkurler

    Beğen

  6. Selam Avukat bey,
    Annemin annesi ve babasi Karaagac ve Egridere 1910/1923 dogumlu ayrica babamin anneleride Silistre dogumlu 1900/1892
    Vatandaslik hakkimiz olurmu ve sag olan annemi ilk olarak basvurmasi gerekir yoksa cocuklar olarak bizde es zamanli olarak basvurabilirmiyiz..
    Birde aklimi kurcalayan daha onceki kusakta Savaslar ndeniyle Kırımdan gelme1854 , bu sekilde BG vatandasligina basvurmamizda sakınca olurmu”?
    Tesekkur ederim

    Beğen

  7. Üntaç Bey merhaba, vatandaşlık ile ilgili durumum ve sorum şöyledir;

    Annem ve ben Türkiye ‘de doğduk Ancak rahmetli dedem 1925 yılında Silistre’de doğmuş ve sonrasında Eskişehir’e göç etmişler. Nüfus müdürlüğü belgesinde Türkiye tescil tarihi 1940 olarak belirtilmiş. Alt-üst soy belgesinde dedemin babası ve annesi de dedem gibi Silistre doğumlu gözüküyorlar.

    1. Annem, ben ve kardeşim vatandaşlık başvurusunda bulunabilir miyiz? 2. Bulgaristan’da yaşama niyetimiz olmadığı için oturum iznine gerek kalmadan direk liçna karta ve pasaport alabilir miyiz? 3. Önce annem sonra ben ve kardeşim mi başvuru yapacağız yoksa ilk seferde birlikte üçümüz de başvurabilir miyiz? 4. Liçna karta ve pasaport alabilme normal şartlarda ne kadar sürer?

    Beğen

  8. Merhaba Üntac bey babannemin babannesi Bulgaristan lofca dan gelme fakat babannem babam vefatti etti üst soy bilgilerinden öğredimtorunları olarak Bulgaristan vatandaşlıgı alabilirmiyim

    Beğen

  9. Merhabalar Untac Bey,
    Mail adresinize mail gonderdim ancak bir donus alamadim. Kontrol edebilir misiniz? tsk

    Beğen

      1. Merhaba Üntaç Bey; Annemin babası varna doğumlu bu konu ile ilgili ne yapmamız gerekli??

        Beğen

      2. Üntaç Bey ilettim size neredeyse bir hafta oldu ama hala dönüş alamadım. Hem mail yolu ile hemde whatsapp ile gönderdim..

        Beğen

  10. Merhabalar avukat bey, alt üst soy bilgilerimde annemin anneannesi ve babaannesi ve onların ataları bulgaristan doğumlu annemin babası hayatta bizde torunları olarak bulgaristan vatandaşlığına başvurabilir miyiz? Dedem vatandaşlık için bizden önce mi başvurmak zorunda kendisi yaşlı olduğu için uğraşmak istemiyor, biz başvurabilir miyiz?

    Beğen

  11. Merhabalar üntaç bey. Benimde sorum Bulgar vatandaşlığı üzerine olacak. Benimde dedem 1906 istanimaka doğumlu daha sonra Türkiye’ye gelmişler. Bulgar vatandaşılığı devam ediyormu bilmiyorum. Babam Türkiye doğumlu ve sadece türk vatandaşlığı vardı ve vefat etmiş durumda. Benim vatandaşlık alma hakkım varmıdır. Alabilme olasılığı nedir. Daha önceden yazanlardan bu durumda olup başvurusu kabul edilmeyen varmı.

    Beğen

  12. Merhabalar meslektaşım, ben Bursa Barosuna kayıtlı Av. Elif Solak. Öncelikle paylaşım ve bilgilendirmeleriniz için tesekkurler. Bir sorum olacak: bir yakinimin babasının babasının babası 1878 Almanya/Köln doğumlu ve tüm bu ustsoylar vefat etmis ve vatandaşlık bilgilerine de vakıf degiliz. Kendisinin vatandaşlık hakkı olabilir mi?

    Beğen

  13. Anneannemin anneannesi ve dedesi Bulgaristan Servi doğumlu (1866 doğumlu) ; anneannemin annesi Türkiye doğumlu. Bu durumda vatandaşlık hakkı oluyor mu?

    Beğen

  14. İyi Günler Avukat Bey. Babamın babaannesi dedesi ve anneannesi petriç doğumlu fakat şu an vefat etmiş durumdalar. Acaba bu kişiler üzerinden bulgaristan vatandaşlığı alma şansımız var mıdır?

    Beğen

  15. Merhaba, dedem 1917 pravadi doğumlu ve Türkiye’ye gelmişler. nüfus kayıtlarında tescil tarihi 1939 olarak gözükmekte. Dedem vefat etti annem Türkiye doğumlu vatandaşlık için bir hakkımız varmıdır acaba ?

    Beğen

  16. Üntaç bey babam 1951 göçmeni ama 3yıl önce vefat etti onun üzerinden Bulgaristan vatandaşlığına baş vurabilir miyim denklik ve fukuatlı nüfus örneği hepsi elimde bulunmak da

    Beğen

      1. Üntaç bey babam 1951 göçmeni ama 3yıl önce vefat etti onun üzerinden Bulgaristan vatandaşlığına baş vurabilir miyim denklik ve fukuatlı nüfus örneği hepsi elimde bulunmak da
        Denklik belgelerini Info la başlayan meil adresine gönderdim.

        Beğen

  17. Selamlar dedem dedemin kardeşleri annanem ve rahmetli annem bulgaristan mestanli doğumlu 1930 yılında turkiyeye gelmişler türk vatandaşı olmuşlar su an hepsi rahmetli ben oğlu olarak çifte vatan daslik alabilir miyim neler yapmam gerekir yardımlarınızı için şimdiden tesekkur ederim kalın saglicakla

    Beğen

  18. Merhaba, Benim annem ve babam bulgaristan şumnu doğumlular ancak doğum tarihleri 01.07.1946 ve 01.07.1950 olarak geçiyor. Bizler de vatanadaşlık almak istiyoruz.Vukuatlı nüfus kayıt örneği gönderdiğimde bilgi işlemi için herhangi bir ücret talebiniz var mı acaba?

    Beğen

  19. Vatandaşlık işlemlerimiz tamamlanınca Bulgaristan vatandaşı olabiliyor ve oturum hakkı elde ediyor muyuz?

    Beğen

  20. merhabalar benim annemin annesinin annesi annemin annesi ve babası 1951 de türkiyeye göç etmişlerdir türk kimliklerinde doğum yerleri bulgaristan rusçuk yazıyor annem bulgaristan vatandaşı olmak istiyor bulgaristan vatandaşı olması için ne yapmamız gerekir bilgi verirseniz sevinirim

    Beğen

    1. Her hangi bir en yakın Nüfus Dairesi’nden alacağınız, kendinizin, Vukuatlı Alt-Üst Soy, Nüfus Kaydı’nıza, Kaymakam’dan Apostil alıp ilk önce fotoğraflarını iletin lütfen bakalım lütfen.

      Beğen

  21. Avukat bey selamlar benim annemin baba tarafindan dedesi 01 07 1881 tırnova doğumlu 10 05 1905 türkiye nüfusuna tescilli ve 28 01 1941 yılında türkiyede rahmetli olmuştur alt üst soy evrağı apostilletmedim henüz elimde mevcut ve isim denklik başvurusunu geçenlerde annem bizzat nüfus müdürlüğünden yaptı cevabı bekleniyor 1905 tescil olduğu için bu evrağın cevabı olumlu gelir mi annemin ve çocukları olarak bizlerin bulgaristan vatandaşlık hakkımız var mıdır bilgi almak isterim iyi günler

    Beğen

  22. Merhaba avukat bey, benim dedem bulgaristan 1951 göçmeni. babam 1955 bursa doğumlu yani tc vatandaşı. Babam vatandaşlık başvurusu yapmadı hiç ve tc vatandaşı olarak vefat etti. Benim dedem üzerinden bulgaristan vatandaşlığına başvurmam mümkün mü acaba?

    Beğen

  23. Merhabalar Üntaç Bey,

    Eğer bilgi sahibiyseniz, aynı şekilde Makedonya için de vatandaşlık almak mümkün müdür acaba ? Dedem vs. Üsküp doğumlular.

    Teşekkürler şimdiden.

    Beğen

  24. Merhaba,
    Dedem 1924 Bulgaristan doğumlu. 1937 yılında Türkiye’ye ikamet sözleşmesiyle gelmişler. Dedem şuan hayatta, vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkımız var mı? Var ise öncelikle dedem mi vatandaşlık talebinde bulunmalı? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler

    Beğen

  25. yunanistandan mubadele dönemi göç ettirilenlerin yunanistan vatandaşlığına başvurma hakları varmı

    Beğen

  26. Merhaba avukat bey, benim annemin dedesi BG Hasköy göçmeni. Annemin dedesi ve annemin babası vefat etti. Sadece annem ve ben varım bu soydan kalan. Annem ve benim için BG vatandaşlık başvurusu yapmak istiyoruz. Nüfus müdürlüğünden alt/üst soy vukuatlı nüfus örneğini kaymakamlıktan apostilleyip size göndermemiz ilk başvuru için yeterli sanırım.. Daha sonrasında 990 EUR + KDV ‘yi ne zaman ödememiz gerekiyor ve çıkması beklenen ortalama masraflar ne civarda olabilir acaba ? Veya RED gelir ise mahkeme süreci bize pahalıya patlayabilir mi ? Daha doğrusu eski tecrübelerinize dayanarak KABUL cevabı alma ihtimalimiz nedir ilk başvuruda… Son sorum ise, annem ve ben BG dil sınavına girecek miyiz ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. Saygılarımla.

    Beğen

      1. Avukat bey, üst-alt soy vukuatlı, apostilli belgeyi temin etti annem. Nasıl ulaştırabilirim size ?

        Beğen

  27. Merhabalar üntaç bey …
    İzninizle bir konu hakkında bilginizi almak istiyorum…

    Benim annanem 1933 Bulgaristan doğumlu vatandaşlık işlemlerini başlatmış bulunmaktayız. Egerki annanem vatandaslik hakkını elde eder ise torunu olarak benimde başvurma hakkim varmıdır ve vatandaşlık alabilme şansım ne kadar yüksektir.
    Teşekkürler…….

    Beğen

      1. Teşekkur ederim cevabınız için untac bey..
        Annanemin bulgaristan vatandaşlığı kabul edildi 3 gün önce bende torunu olarak başvuruda bulunmak istedim fakat Bulgaristan’da tuttuğumuz avukat bey önce annemin daha sonra benim işlemlerimin başlatılması gerektiğini belirttiler anladığım kadarıyla önce annem vatandaşlığa geçmeli ondan sonra benim başvuru yapmam gerekiyormus bu doğrumudur ? Sizin yorumlarınızı okuyarak annemle aynı anda başvuru yapabilme şansımızın olduğunu görüyorum fakat bizim avukat bey anneniz vatandaşlığa geçmeden siz gecemezsiniz diye ısrarla belirtiyor ne yapmalıyım ve yahut başka bir avukatmi tutmaliyim
        Saygılarımla……

        Liked by 1 kişi

      2. Birlikte başvuru mümkün. Ayrı başvuruda ısrarcı olamaz. Bir başka avukat tutmakta fayda var aksi halde büyük zaman kaybı yaşayacaksınız.

        Beğen

    1. ebru hanım sizinle iletişime geçmek isterim sizin süreciniz hakkında bizim babaannemizde de aynı durum söz konusu fakat Bulgaristanda avukat bulamadık

      Beğen

  28. Merhaba, benim anne ve babam Yunanistan doğumlu, aynı şey Yunanistan için geçerli mi? Geçerli ise Yunanistan için de size başvuru yapabiliyor muyuz? veya bildiğiniz bir isim var mı Yunanistan için?

    Beğen

  29. Merhabalar,

    Yazinizin icerigini dikkatlice okuyup bende evraklari hazirlamaya basladim. Nufus kayit ornegini apostilli olarak bugun temin ettik. Anneannem Plovdiv/Devin dogumlu. 1939 yilinda Turkiye’ye goc etmisler. Anneannemin(vefat) erkek kardesinin (vefat) Bulgaristan kayitlarina bir akrabamiz ulasti. Su anda bizde anneannemin evraklarini elde etmeye calisiyoruz. Anneannemin Bulgar vatandasligindan cikartilip cikartilmadigini bilmiyorum. Oncelikle ilk basvuruyu annemin mi yapmasi gerekiyor yoksa bizde cocuklari olarak birlikte basvuru yapabiliyor muyuz? Ya da alt soy olarak toplu bir basvuru mu yapmamiz gerekiyor? Ayrica belirttigim kayitlarin temin edilmesi halinde vatandasliga gecis suresi ne kadar zaman aliyor? Ayrica Basbakanlik devlet arsivlerinden iskan ve muhacir kayitlarini talep ettim. Buradan gelecek belgeler ileride isimize yarar mi yoksa istediginiz sadece alt-ust soy nufus kayit ornegi mi?
    Tesekkurler

    Beğen

    1. Farklı başvuru şekilleri var. Altsoyla beraber aileleri hep birlikte beraber başvuru yapabiler. Başvuru şekline bağlı olarak bir seneden fazla sürebilir. İlk aşamada, Alt – Üst Soy Nüfus Kaydınızı iletin yeterli. Akabinde, kayıtlarınıza istinaden size yapılacaklar listesi iletebiliriz.

      Beğen

  30. merhaba hocam..dedemin dedesi 1877-78 osmanlı rus harbinde lofça,dan kırklareli,ye göç etmişler..pomakız halen pomakça iyi derecede konuşabiliyoruz..acaba bulgaristan vatandaşı olma hakkımız varmı.?..çok teşekkür ederim..

    Beğen

  31. Merhabalar, rahmetli dedem ve babam Bulgaristan doğumlu 1950 yılında babam bebekken Türkiyeye göç etmişler ancak sınır kapısından geçerken dedeme yeni soyadı verilmiş bu soyadı değişikliği vatandaşlık almamıza sorun olurmu ,saygılar

    Beğen

  32. merhaba babamın anne ve babası Bulgaristan doğumlu 1930 lu yıllarda Türkiye ye göç etmişler babam,dedem ve babaannem şimdi hayatta değil çifte vatandaşlık alma hakkı sürecim uzar mı?

    Beğen

  33. Sayın GÜNER;
    Verasetnameleri elimizde mevcut Büyük dedelerimizin 1833 ve 1849 Tırnova doğumlu olmaları hasebiyle Bulgaristan Vatandaşlığı talebinin mümkün olup olmadığı hususunda görüş belirtebilirseniz memnun olurum.
    Saygılarımla
    V.VURAL

    Beğen

  34. Merhaba Üntaç Bey,
    Dedem 1894 Kırcaali – Eğridere (Ardino) doğumlu ve 1914 yılında kaçak olarak Türkiye’ye giriş yapmış. Annem Türkiye doğumlu ve TC vatandaşı. Dedemin akrabaları hala aynı yerde ikamet etmekte. Bu kadar eski bir tarihe dönük bir işlem başlatma şansımız olabilir mi? Annemin ve onun üzerinden benim vatandaşlık alma imkanımız var mıdır? Cevabınıza istinaden gerekli belgeleri toplamaya başlayacak ve sizinle iletişime geçeceğim.
    Teşekkürler.

    Beğen

  35. Üntaç Bey, merhabalar.
    Benim, anne ve babamın dedeleri 1930’lu yıllarda Bulgaristan’dan göç etmişler.Kendileri sağ değiller fakat çocukları hayatta. Oradan göç etmiş kişilerin sağ olmasalar bile çocuklarının vatandaşlık alma olasılıkları nedir? Süreç ne kadar uzun sürmektedir ve masrafları ne kadar tutmaktadır? Olumlu bir sonuca ulaşmak çok güç müdür?

    Bu sorularıma yanıt alabilirsem daha sonra sizinle irtibata geçmek isterim. Şimdiden teşekkürler…

    Saygılar.

    Beğen

    1. Olasılık hesabı yok vatandaşlık bir yasal hak. Usülüne uygun başvurduğunuzda almanız gerekir; aksi halde, olumsuz karar verilirse gerekçesinin yasaya uygun olmadığını ispat ederek idari yoldan dava açabilirsiniz.

      Beğen

  36. Merhabalar,

    Dedem 51 göçmeni. Vefat etti. Kızı olan Annem vatandaşlığa 2 yıl önce başvurdu fakat dedem için ” vatandaşlıktan çıkarılmıştır” sonucu geldi. Şimdi ben bu işle ilgilenmek istiyorum. Oturma izni ve ya vatandaşlık için tekrar başvuru hakkımız var mı? Bu işle sonuna kadar uğraşsak bir şey çıkar mı?

    Teşekkür ederim

    Beğen

    1. Var. Çıkar. Otuz gün içinde dava açılmalı ama şayet bu süre geçtiyse bu kez usulüne uygun şekilde, tekrar başvurmalısınız. Yine red gelirse, bu kez belirttiğim süresinde dava açmalısınız.

      Beğen

  37. Üntaç Bey dedem bulgaristan dogumlu oradan gelirken vatandaslik hakki alinip gelmis. Dedem ve babam vefat etti yine de bizim vatandaslik hakkimiz var mi?

    Beğen

  38. Merhaba Üntaç Bey,
    Annemler pomaklar ve pomakça konuşabiliyorlar. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 harbi) sonrasında dedemin babası veya dedesi göç etmiş. Vatandaşlık alma şansımız var mıdır? Varsa nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.
    Teşekkürler.

    Beğen

      1. Merhabalar babam ve anne babası 1951 26/01 /1951 yılında turkiyeye gelmişler hepside öldü bizim vatandaşlık için şansımız varmı isim denklik belgesi elimizde var olursa size nasıl ulaşabilirim tşk

        Beğen

      2. hocam size isim denklik alt ust vukuatlı nüfüs ve apostilli ve bulgaristandan ilk gelişlerindeki pasaport üzerinde olan belgeri gönderdim hepsi bakanlıktan alınıp size gönderdim whatsapp tan henüz bir bilgi gelmedi

        Beğen

  39. Avukat Bey, Merhaba;
    Anneannem ve Dedem (Annemin Babası) Bulgaristan doğumlular. Dedemin ilk eşinden olan Dayım Bulgaristan doğumlu. Dedem, Bulgaristanda askere alınıyor ve O’da askerde iken firar ederek Türkiye’ye kaçıyor. Eşi ve oğlu Bulgaristanda kalıyorlar. Dedem, Bulgar hükümetince “Vatan Haini” ilan ediliyor. Bu sebeple Bulagristanda doğan Dayım 20’li yaşlarına kadar Türkiye’ye gelemiyor. Sonra -detayını bilmiyorum ama ancak bir yerlere para verilerek sanırım – bir şekilde Dedem tarafından getirtiliyor. Bizler Dedemin ikinci evliliğinden olan torunlarız. Anne ve Babalarımızın vatandaşlığı yok. Ailede sadece Bulgaristanda doğmuş olan Dayımın vatandaşlığı var ancak O’da bir hayli yaşlı ve maalesef Alzeimer hastası ve şuanda Türkiye’de. Ancak Razgırat’ta Dedemin kardeşinin çocukları yaşıyor şuanda bizim doğrudan bir bağlatımız yok ancak tahmin ediyorum onlara ulaşılabilir.
    Ayrıca Anneannemde Rusçuk göçmeni ancak çok küçük iken geldikleri için O’nun vatandaşlık durumundan emin değilim.

    Kusura bakmayın böyle uzun uzun yazdım, vatandaşlık konusunda bir şansımız olabilir mi?

    Beğen

  40. Üntaç Bey, merhaba
    Benim annem, Bulgaristan’ın Tergovishte (Eskicuma) Ruets (Yürükler) köyünden 1935’te göç etmişler. Göç sırasında annem 1917 doğumlu. Babasının adı Mehmet, Annesi Hürmüz, Dedesinin adını bilmiyoruz. Bu durumda vatandaşlık konusunda bize nasıl yardımcı olabilirsiniz? Saygılarımla.

    Beğen

  41. Merhabalar,anne tarafı anneanne ve dede Bulgaristan doğumlu olup vefat etmişlerdir.Türkiye’ye 1930 larda gelmişler,bu durumda başvurumuzun olumlu sonuçlanma olasılığı sizce nedir?

    Beğen

  42. Mehaba Üntaç Bey
    Benim dedem (babamın babası) Mestanlı Kırcaali 1935 göçmeni dedem rahmetli oldu babam hayatta olduğu halde benim başvuru yapma hakkım varmıdır?

    Beğen

  43. Merhaba Avukat bey, Babam 1968 yılında Turist olarak Bulgaristan dan Türkiye’ye gelmiş, 1971 yılında Türk vatandaşlığı almış, 1974 yılında yasayla Bulgaristan hükümeti tarafından Bulgar vatandaşlığından çıkarılmış, gerekli evraklar hazırlanıp Direk Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu yapabilirmi, yoksa ilk önce oturum mu almak gerekmektedir.

    Beğen

  44. Merhaba,
    Hem anne tarafımdan dedem, hem de baba tarafımdan dedem, annem ve babam Silistre doğumlu. 1938 göçmenleri. Evrakları bulmaya çalışıyorum. Romanya vatadaşlığı için başvurabilir miyim ? ( Silistre o dönemde Romanya sınırları içinde idi.

    Beğen

  45. Merhaba Dedemler 1890 harbinden sonra bulgaristandan göç etmişler fakat dedem rahmetli oldu biz torunları olarak çifte vatandaşlık hakkından yararlanabilirmiyiz.

    Beğen

  46. Meslektaşım merhaba, ben Eskieşhir Barosu mensubu Avukat Oğuzhan D. Geçen yıl kaybettiğimiz 1934 yılı doğumlu dedem 1951 Bulgaristan göçmeni. Kimlik bilgisinden doğum yeri Silistre olarak yazmaktadır. Göçten sonra Edirne Marmaracık’ ataşınılmış, 90’lı yıllarda kütük Eskişehir’ e alınmıştır. Şahsınız yolu ile başvuru yapmak istiyorum lakin kafamda bir takım sorular var. Öncelikle annem böyle bir başvuru yapmak istemiyor, kendisi için şahsi sebeplerle gerek yok diyor. Annemin başvurusu olmaksızın ben bu başvuruyu yapabilir miyim? Ayrıca dedemin haladır vatandaş olduğunu sanmıyorum, illa ki çıkartılmıştır. Bu halde durum nasıl işliyor ? Sürece ilişkin süre yönünden de bir bilgi bulamadım web sayfanızda. Hangi hallerle karşılaşılası halinde işlemler ne kadar uzayabiliyor? Muhacerat belgesi vb. evraklara Eskişehir’den de ulaşabilir miyim yoksa illa Edirne’ ye gitmem gerekecek midir yoksa muhabere gibi bir yol nüfusta da var mıdır? Ben vatandaşlık aldığımda çocuğumun durumu ne olacak? Şu an bir bebek bekliyoruz ki 3 ay sonra doğması planlanıyor. Muhakkak ki bu sürede vatandaşlığın alınması pek mümkün görünmüyor ancak benim, çocuğumun doğumundan sonra alabileceğim vatandaşlık çocuğumu ne şekilde etkiler, onun için de yeniden başvuru mu yapmam gerekecek…
    Cevabınız için teşekkür ederim.

    Beğen

    1. Sayın üstad Vukuatlı Alt-Üst Nüfus kayıtlarınıza kaymakamdan apostil alıp gönderin bakalım lütfen. Başvuruyla süre başlıyor. Süre Bulgaristan’daki yerel belediye kayıtlarına ulaşılma zamanına göre değişiyor. Muhacerat belgesi vs evrakları tüm nüfus memurluklarından alabilirsiniz ama gereken sadece Vukuatlı nüfus kaydı. İhtiyaç olursa diğerlerini istiyoruz. Çocuk doğunca O’nun için de başvuracaksınız.

      Beğen

  47. Merhabalar, babam 1948 Bulgaristan doğumlu 51 yılı Türkiye ye göçmüşler. Fakat üç yıl önce vefat etti ben evliyim çifte vatandaşlık başvuru hakkım var mı ve varsa nasıl bir süreç izlemem gerekli ayrıca erkek çocuklarda başvuru yaşı sınırlaması gibi bir durum varmıdır bilgilendirirmisiniz teşekkürler…

    Beğen

  48. Üntaç Bey merhaba,

    Size vatandaşlık ile ilgili birkaç sorum olacaktı. Öncelikle durumu anlatmak isterim. Benim dedem(babamın babası) nüfus müdürlüğünden almış olduğum nüfus kayıt örneğinde bulunan kayıtlara göre 01.07.1924 Cumaibala-Bulgaristan doğumlu olarak yazmaktadır. Tescil tarihi de 06.01.1342 olarak gözükmektedir. Babamın(1956) anlattığına göre orada ikamet etmişler ancak dedem 1 yaşında iken ailecek mübadele sonucu Lüleburgaz-Kırklareli’ne gelmişlerdir. Ve Lüleburgaz’ da iskan edilmişler. Bu konu ile ilgili babamın abisi de Ankara’ da bulunan nüfus işlerine vatandaşlık hakkımız var mı araştırılmasını istiyoruz diye bir talepte bulunmuşlar geçen sene ağustos ayında. Ancak hala araştırılma aşamasında demişler. Şimdi bu durumda;

    1- Babam(1956), annem(1965), kardeşim(1996), ben(1987) ve eşim(1990) çifte vatandaş olabiliyor muyuz, hakkımız var mıdır?
    2- Eğer böyle birşey mümkünse bundan yararlanabilmek adına benim ve babamın hangi kurumlardan ne gibi yazılar talep etmemiz, istememiz gerekmektedir?

    Şu anda sadece Dedemin annesini ve babasını gösterir bir nüfus kayıt örneği mevcuttur.

    Şimdiden çok teşekkür ederim,

    Saygılarımla, iyi çalışmalar.

    Beğen

      1. Merhabalar, dedem ve anneannem Şumnu doğumlu ve 1951 göçmeni. Annem Türkiye’de doğmuş. Acaba annem ve benim adıma vatandaşlık başvurusu yapabiliyor muyuz? bunun için hangi belgeler lazım?

        Beğen

      2. Merhaba yukarıda bahsedilen durum benim durumuma çok yakın. Acaba olumlu bir sonuca ulaştı mı? Saygılar.

        Beğen

      3. Merhaba Üntaç Bey, size kısaca durumdan bahsediyim.

        Ben,babam ve dedem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Babam ve ben Türkiye ‘de doğduk Ancak dedem 1928 yılında Rusçuk ‘ta doğmuş. Nüfus müdürlüğü belgesinde 1935 yılında Türkiye tescil tarihi var.

        Dedemin babası ve dedesi de dedem gibi Rusçuk doğumlular. Dedem hayatta, ancak onun babası ve dedesi Türkiye de ölmüş, yani T.C. vatandaşı olarak.

        Bu duruma sahip herhangi vatandaşlık alan bir kimse oldu mu? Bizim (Dedem, babam, ben ve kardeşim) Bulgaristan ‘da yaşama gibi bir niyetimiz yok. Oturum iznine gerek kalmadan direk vatandaşlığa sahip olup Bulgaristan pasaportlarımızı alabilir miyiz?

        Beğen

      4. Avukat Bey mail olarak belgeleri email adresinize ilettim.
        Bilginiz olsun, iyi çalışmalar.

        Beğen

Bir ileti bırakabilirsiniz - Leave a Reply - Оставить комментарий - اترك التعليق - השאירו תגובה

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.