Bulgaristan Göçmenleri için Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu

Anne, baba, dede ya da ninelerinden arasında Bulgaristan göçmeni olanların Bulgaristan Vatandaşlığı’na başvuru hakkı olabilir.

Bulgaristan Muhacırı olanların hak sahibi olan alt soyları tek başlarına ya da ailelerinden diğer hak sahibi olanlarla beraber Bulgaristan Vatandaşlık Başvurusu yapabilirler.


Üst Soyunda Bulgaristan Muhacırı olanlar Bulgaristan Vatandaşlık Başvurusu Yapabilir

Üst soyunda, Bulgaristan Vatandaşı olanlar Bulgaristan Vatandaşlığı’na başvuru hakkına sahip olabilirler.

Bulgaristan Vatandaşı olmak için üst soyun hayatta olması şartı yoktur.

Yeni yasayla Bulgaristan Vatandaşlık başvuruları üç kuşağa kadar muhacir üst soyun eski tâbiyetinin Bulgaristan veya Bulgar Kökenli olanların veya eskiden Bulgar Vatandaşı olup yeniden Bulgar vatandaşlığını geri almak isteyenlerin yasal hakkıdır.

Eski yasa döneminde başvuranlardan olup da henüz başvurusu neticelenmeyenler arasında dördüncü kuşak veya daha sonraki kuşak olanlar varsa ve bunların başvuruları yeni yasa döneminde kabul görmezlerse, bu olumsuz kararın tebliğinden itibaren bir (1) ay içinde yeni yasa geçiş döneminde mutlak dava açmak hakkına sahiptirler.


Bulgaristan Vatandaşlığına Ailece Başvuru Yapılmalıdır

Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu yapmaya hak sahibi olan tüm aile bireylerinin, aynı anda Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu yapması doğru olur ama şart değildir.

Bulgaristan Vatandaşı olmak için ilk önce üst soyun başvurusu yapması zorunlu değildir

Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu yapmak için ilk önce üst soyunuzun yani anne ya da babanızın Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu yapması gereği, daha sonra da diğer hak sahiplerinin Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu yapması zorunluluğu, yoktur.

Reşit olmayanlar, hak sahibi anne ya da babası ile başvuru Bulgaristan Vatandaşı olmak için başvuru yapmalıdır

Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu yapmaya hakkı olan ama reşit olmayanlar, Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu yapmaya hak sahibi olan anne ya da babaları ile beraber, Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu yapmalıdır.


Bulgaristan Vatandaşlığı Başvuru Makamı

Bulgaristan Adalet Bakanlığı, tek başına Bulgaristan Vatandaşlık başvurularını almaya ve karara bağlamaya tek yetkili organdır.

Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu için gereken evraklar

  1. (i) Özgeçmiş (ii) Alt – Üst Soy Nüfus Kaydı, (iii) Doğum Belgesi (Formül A), (iv) Apostilli Yerleşim Yeri Kaydı (İkâmetgah), (v) Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) ve (vi) (a) Başvuran’ın kendisinin ya da Üst Soyu’nun önceki Uyruğu’nun/Tabiyeti’nin Bulgaristan olduğu yazan, her hangi bir Yazı ya da Evrak. Örnek olarak, Vukuatlı Nüfus Kaydı (Kaydın vukuatında duruma göre kendisinin ya da üst soyun önceki tâbiyetinin Bulgar iken Türk Vatandaşlığına alındığı yazılı olmalıdır),Tabiyet Beyannamesi, Uyrukluk Beyannamesi, Muhaceret Belgesi, Muhacir Kâğıdı, İsim Denklik Belgesi (‘Bunların hepsinde Eski Uyruğu’ kısmında ‘Bulgaristan’ yazmalıdır). Nüfus’ta ya da Konsolosluk’taki memur talep ettiğiniz bu evrakları vermekten imtina ederse ya da zorluk çıkartırsa, yazılı olarak evrak talep etmek amacıyla yapılması gerekenleri buradaki bağlantıdan okuyunuz lütfen: https://bit.ly/2e2vd2C ya da (b) Kaşeli İmzalı Apostilli Muhtar Beyanı (örneği için bana sorunuz lütfen), (vii) Hastane Heyet Raporu.
  2. Yukarıdaki (vi)’dekilerden bir tane yazı ya da evrak alamazsanız, yerine: Muhacir Üst Soy’a ait, Bulgaristan’dan alınma: (i) Bulgaristan Muhacir Pasaportu (Aslı), (ii) Doğum Belgesi’nin (Aslı)Konsolosluklarımızdan ya da Türkiye’den her hangi bir Nüfus Dairesi’nden alınma: (i) BulgarMuhacir Pasaportu Örneği/Kopyası’nın Aslı gibidir tasdikli kopyasınının apostilli hali.

Kandırılmayın! Oturumla, Bulgaristan Vatandaşlık Başvurusu yapmayın!

Bulgaristan muhacirleri ile torunları için Oturum’la Bulgaristan Vatandaşlık Başvurusu yapılmaz.


İş Takipçileri ile Bulgaristan Vatandaşlık Başvurusu yapılmaz

Bulgaristan Vatandaşlık başvurularınızı avukatla veya iş takipçisiyle yapmak zorunda değilsiniz.

Bulgaristan Vatandaşlığına Başvuru Vekâletle başkası tarafından yapılamaz

Her bir hak sahibi tarafımızca hazırlanan Bulgaristan Vatandaşlık başvuru dosyasından şahsen konsolosluğa gidip bizzat kimlik tespiti ve beyan vermek zorundadır. Bu nedenle vekaleten iş takibi mümkün değildir.

Sunulan hizmet

Sunulan hizmet başvuru dosyalarının Bulgar Avukat meslektaşlarımız tarafından yasa ve mevzuata uygun şekilde hazırlanmasından ibarettir. Müteakiben başvuranların bizzat randevu alıp konsoloslukta ya da Sofya’da Adalet Bakanlığı’nda kimlik tespiti yaptırıp, mülâkata girmek zorunluluğu vardır.

Daha fazla bilgi için

Bulgaristan Vatandaşlık başvurusu yapabilmek içi detayları buradaki bağlantıdan kayıt olup giriş yaparak okuyabilirsiniz: https://bit.ly/3tc2q1P

Bulgaristan Vatandaşlık Başvurusu Yapmak

Başvuru yapmak için detaylı bilgi almak ve hak sahibi olup olmadığınızı sormak amacıyla buraya tıklayarak soy kaydınızı ekleyip iletebilirsiniz: https://bit.ly/2zUiDRD

Saygılarımla,

Avukat Üntaç Güner

http://www.untacguner.av.tr

04 Eylül 2021


Bir ileti bırakabilirsiniz - Leave a Reply - Оставить комментарий - اترك التعليق - השאירו תגובה

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.