T.C
YARGITAY
20.CEZA DAİRESİ
ESAS NO.2016/1391
KARAR NO.2016/2529
KARAR TARİHİ.27.04.2016

Uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan sanıklar hakkında… Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılama sonucu 01.10.2015 tarihinde 2015/116 esas ve 2015/312 karar sayı ile verilen mahkûmiyet hükümleri sanıklar müdafileri tarafından temyiz edilmiştir.
Dairemizce 24.02.2016 tarihinde 2015/16505 esas ve 2016/1066 karar sayı ile sanıklar hakkındaki hükümlerin bozulmasına oybirliği ile karar verilmiştir.

… Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Dairemizin kararına itiraz edilmiştir.

… Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itiraz yazısında özetle; ” bozma kararına konu somut olayda, narkotik ekiplerinin ihbar sonucu inceleme yapmak üzere olay mahalline gittiklerinde sanıkların tedirgin davranışları, sürekli telefonla görüşmeleri ve gelen ticari taksiye binip olay yerinden ayrılmaları birlikte değerlendirildiğinde, takip edilerek yakalanmaları, araçta ve üstlerinde arama yapılmasının suçüstü hükümlerine göre yapıldığının kabulü gerekir. Ayrıca ihbarın saat 12/03/2015 tarihinde 20.40 sıralarında, mesai saatleri dışında yapılması, ekibin aynı gün saat 21.00 sıralarında olay mahalline intikal etmesi ve 21.05′ te aracın yakalanması göz önüne alındığında, aradaki süre itibariyle Cumhuriyet Savcısından veya Mahkemeden arama kararı alınması için yeterli sürenin de olmadığının kabulü gerekir.

Olayın koşulları dikkate alınarak incelendiğinde de uygulanan ceza muhakemesi tedbirinin sanıkların özel yaşam alanını ihlal etmediğinden, ortada yasak ve hukuka aykırı bir delil de bulunmamaktadır.

Yukarıda arz ve izah edilen gerekçelerle sanıklarda suçüstü hükümleri uyarınca elde edilmiş olan delillerin hukuka uygun delil olarak kabul edilmesi ve sanıklar haklarında verilen mahkumiyet hükümlerinin de onanması gerektiği kanaatindeyiz.” gerekçesiyle sanıklar hakkındaki hükümlerin bozulması istenmiştir.

Dairemizin itiraza konu kararının, itiraz yazısında ileri sürülen tüm nedenler tartışılıp değerlendirilerek verildiği ve kararda bir yanlışlık bulunmadığı anlaşıldığından, … Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı yerinde görülmemiştir.

İtirazın incelenmesi için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmesine karar vermek gerekmektedir.

KARAR: Açıklanan nedenlerle;
1- … Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazının yerinde görülmediğine,
2- 5271 sayılı CMK’nın 308. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, itirazın incelenmesi için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’naGÖNDERİLMESİNE, 27.04.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

@kararara

Bir ileti bırakabilirsiniz - Leave a Reply - Оставить комментарий - اترك التعليق - השאירו תגובה

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.