BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU

Ebeveyn, dede ya da ninelerden birinin doğum yerinin, Bulgaristan olması esasına dayalı, başvuru yapılabilirsiniz.

photo_verybig_45033622221
Bulgaristan Pasaportu

Başvuru Şekli

  1. Reşit, her bir başvuran için ayrı vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.
  2. Bulgar vatandaşı üst soyun, hayatta olması ya da buna dayanarak ana babadan birinin çocuklarıyla torunlarından önce başvurmasına gerek yoktur. Birlikte başvurular tavsiye edilir.
  3. Reşit olmayanların başvuruları, ebeveynlerinden en az birinin, Bulgaristan vatandaşlığına alınmalarıyla beraber mümkündür.
  4. Nüfus Dairesi’nden Alt-Üst Soy Nüfus Kaydı alınarak Apostillenmelidir.
  5. Başvurularınızın işlem göreceği Bulgaristan’daki kurumlar sırasıyla: Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Belediye’den -detaylı ve vukuatlı nüfus kayıtlarınızın izahat gerektirir olma durumuna göre- başvurunuza ait ek evrak/lar (Doğum Belgesi, Ölüm Belgesi, İsim Denklik Belgesi, kesinleşmiş Boşanma İlamı, kesinleşmiş evlatlık ilamı Muhacerat Belgesi, Bulgar Soyludur Belgesi v.b.) istenebilir. İstendiğinde alacağınız Muhacerat Belgesi’nde  ya da Tabiyet Beyannamesi’nde  menşe ülkenin Bulgaristan yazılı olmasına dikkat edilmelidir.
  6. Dosyanız hazır olunca mülakat amacıyla konsolosluktan bizzat randevu almanız gerekir.

DİKKAT EDİN!

  1. Dünya’nın hiç bir ülkesinde, vatandaşlık işlemleri, iş takipçisiyle yapılmaz!
  2. Vatandaşlık işlemlerinizin, mutlaka bu konuda tecrübe sahibi bir avukatla yapılması gerekir.
  3. Bulgaristan ve Türkiye dahil tüm Dünya’da, avukatlardan başka hiç kimse evraklara bakıp hukuki görüş veremez, vekalet alarak yasal takiple işlemde bulunamaz çünkü yasaktır; aksi, suçtur ve cezası ağırdır.
  4. İş takipçisiyle yapılan başvurular, yasal hakkınız dahi olsa, idari uygulama denilerek 3 yıl 5 yıl ötelenebilir; bu süreç boyunca (çeviri ücretiydi tasdik masrafıydı vs gibi adlar altında önce oturum için ayrı başvur sonra vatandaşlık için ayrı başvur vs denilerek), devamlı ücret ödemek ve daima masraf yapmak zorunda, bırakılabilirsiniz.
  5. Avukat yerine, iş takipçisiyle, başvurularınız (kulaktan duyma, sorup-yapma v.s.) gibi yasal dayanaklardan yoksun ya da gereksiz yollardan yapıldığından ötürü hak mahrumiyetine uğratılma, yeniden başvuru yapmak ya da hataları ortadan kaldırmak için ayrıca bir dava açmak zorunda bırakılabilirsiniz.
  6. Her bir başvuranın, yasal statüsüne göre ya da idarenin tutumuna göre başvurulara ait yasal dayanaklar, farklılık gösterebilir; bunların mahiyetlerinin iş takipçileri tarafından anlaşılıp, evrak tanzim edilerek işlemlerinin yapılmaları mümkün, değildir.
  7. Tüm vatandaşlık iş ve işlemlerinin ancak ve ancak tecrübeli en az bir Bulgar avukat ve bir Türk Avukat tutularak yapılması tavsiye, olunur.
  8. Son olarak, Avrupa’da hiç kimse savaştan, komünist tek parti yönetiminden, etnik ya da dini ayrımcılıkla otokratik ya da totaliter baskıdan ötürü göç etmek zorunda bırakılmış bir aileye mensup olmasından veya ellerinden zorla vatandaşlıktan çıkma belgeleri alınarak tehcirlerinden ötürü, vatandaşlıktan mahrum kılınamaz, başvuruları iç hukuka aittir denip idari kararlarla ötelenemez vatandaşlık bağı ya da hakları tağyirle tahrif edilemez; vatandaşlık bağı, vefat edenlerin sulbü için son bulmaz; vatandaşlık haklarına dair taleplere maniyle engel konulamaz; kaldı ki Bulgaristan Vatandaşlık Yasası’nda, idarenin ve mahkemelerin, önlerindeki dosyalara uygulayabilecekleri: ‘Göçle Vatandaşlıktan Mahrumiyet’e ait bir hüküm de yoktur. Bulgaristan, hak ve hukukun üstün olduğu bir Avrupa ülkesidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konudaki içtihadları, açıktır.

BAŞVURMAK AMACIYLA

  1. Sunduğumuz hizmet başvuru dosyanızın Bulgar Avukatlarımız tarafından yasa ve mevzuata uygun şekilde hazırlanmasından ibarettir.
    Başvurular bizzat hak sahipleri tarafından, ikametgahlarının bağlı bulunduğu, Bulgar konsolosluklarından yapılması gerekir. Buna göre,
    İlk başta, Alt-Üst Soy Nüfus kayıtlarınızı incelemeniz gerekir. Bu İnternet sitemizin, ‘İletişim’ kısmından, Alt-Üst Soy Kaydınızı, fotoğraf ya da PDF Formatı’nda, ekleyip tarafımıza iletiniz. Bu amaçla,
  2. Her hangi bir en yakın Nüfus Dairesi’nden ya da online olarak Nüfus İdaresi’nin sisteminden alacağınız, kendinizin, Alt-Üst Soy, Nüfus Kaydı’nızda, üst soyunuzda Bulgaristan doğumlu var ise bunun aslına daha sonra Kaymakam’dan Apostil alıp ilk önce fotoğraflarını iletin lütfen bakalım; akabinde, asıllarıyla ödemeyi yapıp başvuru sürecini başlatabilirsiniz.
  3. Nüfusta, memurlar sorun çıkartırlarsa, Nüfus’tan Bilgi ve Belge ve İsteme Dilekçesi’ne dair izahatla dilekçe örneği bu linkte mevcut: http://bit.ly/nuf_dil Nüfus Dairesi’nde faydalı olabilir. Ayrıca,
  4. Nüfusta hatalı evrak vermemeleri için gösterebileceğiniz bir Örnek Alt – Üst Soy Nüfus Kaydı bu linkte mevcut: http://bit.ly/2zdhvTx
  5. Genel bilgi ve başvuru için açıklamaysa bu linkte bulabilirsiniz: http://bit.ly/vat_bulgar
  6. Sorularınız olursa, her zaman arayabilir ya da buradan yazabilirsiniz.

BAŞVURU AMACIYLA

DETAYLI İZAHATIMIZA ERİŞMEK İÇİN PORTALIMIZA KAYIT OLMALISINIZ; LÜTFEN, TIKLAYINIZ (ÜCRETSİZDİR).

Bulgaristan Vatandaşlık’ için 763 yanıt

  1. Sayın Üntaç Güner,
    Babam BG göçmeni ve vatandaslik icin basvuru yapti.3 yillik oturum izni süresi bitti, tüm islemler de tamamlandi.Şu an Bulgaristan pasaportunu bekliyor.O bulgar vatandasi olunca ben de kendim icin basvuru yapacagim.Size bir kaç sorum olacak:
    1-Benim bulgaristan vatandaşlığını almam ne kadar sürer?
    2-Bu süreci hizlandirmak mümkün mü?
    3-Bir avrupa ülkesinde yaşıyor olmam süre açısından herhangi bir avantaj sağlar mı?
    Cevabiniz icin şimdiden çok tesekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    Beğen

    1. 1) Başvuru yolları, kişinin durumuna göre farklılık gösterir. Birden fazla usul, olabilir. Bu nedenle süreler, farklıdır. 2) Seçilecek yola göre kısalması mümkün. 3) Sağlamaz.

      Beğen

  2. Merhaba babam 1933 Romanya Pazarcik dogumlu. Romanya vatandasligina mi, Bulgaristan vatandasligina mi basvurmam gerekiyor.

    Beğen

  3. Merhabalar, vatandaşlık sürecinde bulgar milli eğitim bakanlığından bulgarca bilindiğine dair belge ve bulgaristanda yaşanacağına dair taahhütname isteniyor.

    1. bulgarca bilmiyorsak bu sorun nasıl aşılıyor?
    2. bulgaristanda yaşanacağının taahhüt edilmesi bir formalite mi bu konuda bir zorunluluk mevcut mu?

    Liked by 1 kişi

    1. Pek muhtemel oturum yoluyla başvuru yapmış olmanızdan ötürü bu söz konusu belgeler istenmiş olabilir. O nedenle de Bulgarca bilmiyorsanız vatandaşlık alamazsınız. Diğer yandan, eK ikamet taahhütnamesi talep edilmesi vatandaşlık yasasına uyun olmayan idari bir uygulama ki bu nedenle idare mahkemesinde dava açılabilir fakat buna da başvuru şeklinize vakıf olmadığımdan ötürü tam olarak cevap verebileceğimi düşünmüyorum.

      Beğen

      1. Sanırım yanlış anlaşıldı, biz başvuru yapmadık bunlar internette gördüğüm istenen belgeler arasında o yüzden sormuştum. Annem 1951 göçmeni ve Bulgaristan doğumlu. Fakan nüfus idaresinden isim denklik belgesi için kayıtlarınız mevcut değil cevabı aldık, Ankara NVİ genel müdürlüğüne dilekçe yazıyoruz. Sizin vatandaşlık hakkı sahibi olup olmadığımızı kontrol etmeniz için vukuatlı nüfus kayıt örneği yeterli midir, yoksa isim denklik belgesi de tamamlanmalı mıdır?

        Beğen

  4. Üntaç Bey merhaba,

    babaannem Dobriç doğumlu, 1935 sonrası Türkiye’ye göçmüşler. Ozamanlar Dobriç Romanya’ya bağlıymış ve kımlıgınde dogum yerı Romanya yazıyor. Şuan Dobriç Bulgaristan topraklarında. Vatandaşlık başvurusu hangı ulkeye yapılmalıdır?
    Şuan babamın dayısının çocukları Dobriç’te yaşıyor Bulgar vatandaşı olarak. Biz Bulgar vatandaşı akrabalarımız orada yaşadığı için yeni yasadan faydalanıp vatandaşlık başvurusu yapabilir miyiz?
    bunun için dava mı açılıyor yoksa resmi bir başvuru mu yapılıyor?

    Saygılar,
    Pınar Ç.

    Beğen

  5. merhaba kolay gelsin dedem ve babannem bulgaristan dogumlu fakat şu anda hayatta degiller. Babam ve annem türkiye dogumlu ben bulgaristan vatandaşı olabilirmiyim ve bunun için hangi evraklar gereklidir bu işlemleri sizinlemi yürütmemiz gerekiyor ?

    Beğen

  6. Merhaba, babam 1949 eskizağra doğumlu 1951 yılında Türkiye’ye göç etmişler.. Kendisi başvuru yapmadan ben vatandaşlık Hakkı edinebiliyor muyum?

    Beğen

      1. Babamın benden önce alması bana avantaj sağlar mı? Red olasılığı düşer mi?

        Beğen

  7. Esimin babasi 1978 bulgar gocmeni. Dogum yeri bulgaristan ama vatandasligi yok. Vatandaslik alabilir miyiz. Once kayinpederim sonra esim sonra ben mi aliyoruz.

    Beğen

  8. Annem 1947 Bulgaristan Tutrakan doğumlu .1951 yılında Türkiyeye ailesi ile gelmiş. Elimizde sadece Tabiiyet Beyannamesi bulunmakta. Vatandaşlık işlemleri için nasıl bir yol izlemeliyiz. Teşekkür ederim . İyi çalışmalar

    Beğen

  9. iyi akşamlar babaannem bulgaristan doğumlu göç ederek ailesiyle türkiye’ye gelip t.c vatandaşı olmuşlar biz bulgaristan vatandaşlığına başvurmak istiyoruz torunları olarak. babaannemle birliktemi gitmemiz gerekir veya kendimiz gitsek vatandaşlık alabilirmiyiz

    Beğen

  10. Merhaba meslektasim.
    Islerimin yogunlugu nedeni ile vatandaslik isi ile ilgilenemedim. Ne yapmam gerekiyor. Isterseniz ofusunize gelebilirim.

    Beğen

    1. Sayın Meslektaşım, önce evrak asıllarıyla ödeme dekontunu WhatsApp’tan +905333748025 iletin yeterli; akabinde, kargoya verebilir ya da elden getirebilirsiniz; kargo takip fişini de çeker iletirsiniz, lütfen.

      Beğen

  11. Merhaba üntaç bey kardeşim üç ay önce Bulgaristan vatandasiyla evlendi.vize başvuru sonucu ret cevabı gelmiş.Ne yapabilirim…

    Beğen

  12. Merhaba , Üntaç bey Annem 2 yaşında Bulgaristan’dan ailesi ile göç etmiş. Akrabalarımız hala orada aynı zamanda annemin dedesi ve babası üzerinde arazileri var. Soruma gelince bu arazilerin kayıtları bulgar istan makamlarında mevcut bildigin kadari ile annemin bunları geri alma ve vatandaşılığını geri alma şansı varmı birde benim annem üzerinden vatandaşlık alma şansım varmı yaşım 38 yaş engel olurmu ?

    Beğen

    1. Evet var. Alt-Üst Soy, Vukuatlı Nüfus Kayıtlarınıza kaymakamdan apostil alıp WhatsApp’tan +905333748025 Gönderin lütfen bakalım; akabinde yapılması gerekenleri, bildireceğim.

      Beğen

  13. Merhaba,türkiyede evlat edinilen birisinin babası Bulgaristan vatandaşı oldu,evlat edinilen kişi de başvurduğunda Bulgaristan vatandaşı olabilir mi,Bulgaristan evlatlık yolu ile kurulan soybağını kabul ediyor mu ,bilgilerinizi rica ederim.

    Beğen

  14. Üntaç Bey merhaba,

    Dedemin babası bulgaristan doğumlu.isim denklik vb benzeri evraklarım tamam. Dayım bu vasıta ile bulgar vatandaşı olmuş yıllar önce. Annem hayatta değil ve sağken bulgar vatandaşı olmadı. Bu vatandaşlık için engel teşkil eden bir durummudur?

    Beğen

  15. Üntaç Bey Selamlar,
    Dedemin babası, Razgrad (Türk bölgesi) doğumlu. Balkan Savaşı zamanında Türkiye’ye geliyorlar. Dedem ve babam Türkiye’de doğuyor. Dedem ve kardeşleri hayatta değiller. Babam hayatta. Dedem ve kardeşleri Bulgar Bulgar vatandaşı değil. Aynı durum babam ve kardeşleri için de geçerli. Bu şartlar altında ben kendi adıma Bulgar Vatandaşlığı için talepte bulunabiliyor muyum? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkür ederim. Syg,

    Beğen

      1. Hızlı dönüşünüz için çok teşekkürler. “Bulgar vatandaşlığımızın tespiti” nasıl isteniyor? Olumlu olmazsa sizin aracılığınızla dava mı açmak gerekir?

        Beğen

      2. Başvurunuzu, bizim birlikte çalıştığımız Bulgar meslektaşlarımız da yapabilirler. Davanıza da açmanıza yardımcı olurlar.

        Beğen

  16. merhabalar anneannem için liçna karta başvurup aldıktan sonra anneannemin vatandaş olabilmesi için yılda bir kere Bulgaristan’a girip çıkması mı gerekmekte? 80 yaşında ve hasta kendisi.

    ikincisi, o liçna kartını aldıktan sonra ben de alma hakkı kazanıyorsam ben girip çıksam nasıl olur ? (kendi vatandaşlık hakkım için)

    Beğen

      1. o halde süreçte Bulgaristan’a gitmesi gerekmekte mi? Bu pek mümkün değil çünkü

        Beğen

  17. 1- Babam 1925 doğumlu olup 1930 yılında Bulgaristan’dan göç ederek Türkiye’ye gelmişler. Çifte vatandaşlık alabiliyormuyum. Alabiliyorsam çocuklarım ve torunumda alabiliyor mu.

    2- Ayrıca eşim 1941 doğumlu yunanistan göçmeni, kimliğinde Doğum yeri İskeçe yazıyor. Kendisi vefat etti. Oğlum, kızım ve torunlarım çifte vatandaş olabiliyor mu.

    3- Çİfte vatandaş olunabiliyorsa hangisinden daha kolay vatandaşlık alınabilir. Yardımcı olabilirmisiniz. Ve nekadar sürede olur. Teşekkürler.

    Beğen

    1. (1) Evet hepiniz alabilirsiniz red gelirse karara karşı bir ay içinde hemen dava açmalısınız. (2) Olabilirler. Red gelirse dava hemen aynı sürede dava açın. (3) Hangisi daha çabu olur bilinemez. Davayla, en az ortalama bir sene alır.

      Beğen

  18. Merhaba Üntaç bey babamın dedesinin dedesi 1874(1290) kızanlık doğumlu tescil tarihi 1904 babam yada ben çifte vatandaşlık yada direk vatandaşlık başvurusunda bulunabilir miyiz. Şimdiden teşekkürler

    Beğen

  19. Apostilli nufus kayitlarini aldim. Dedem 1906 drama dogumlu 1925 turkiye nufusuna gecmis. Size nasil ulastirmaliyim

    Beğen

  20. Merhaba Üntaç bey benim Annemin Annesi ve Babası Babamın Annesi ve babası her iki tarafta 1936 şimdiki Bulgaristan Silistire Fakat o tarihte Silistire Romanya devletine aittmiş şimdi biz Bulgaristan vatandaşlığı için müracaat yapabilir miyiz . yoksa Romanya vatandaşlığı için mi yapamamız gerekiyor.Alt Üst soy listesi aldım nüfustan anne tarafıma Doğum yeri silistre yazıyor baba tarafım romanya yazıyor. Lütfen bu konuda beni aydınlata bilirmisiniz birde 4 kişi müraccaat edeceğiz bize malliyet ne kadar olur toplamda.ve garantilimi bu iş

    Beğen

  21. Merhaba
    1985 yılında Bulgaristan’da doğdum ve 1989 yılında ailemle beraber Türkiye’ye yerleştik.2003 yılında askeri okulda eğitim görmeye başladım fakat Bulgaristan vatandaşlığımın iptal edilmesi gerektiği söylendi.Bende bundan dolayı vatandaşlığımı iptal ettirdim (19 yaşındaydım).Şu an tekrar vatandaşlığımı geri almak istiyorum.Bunun için 75 göçmenleri gibi önce oturma izni almam gerektiği , Bulgarca bilmem gerektiği ve işlemlerin en az 4-5 yıl süreceği söyleniyor.Annem çifte vatandaş ve eşim Alman vatandaşı.Bu şartlarda en kısa sürede vatandaşlığımı geri nasıl alabilirim.
    Teşekkürler
    Hasan KARAGÖZOĞLU

    Beğen

    1. Bu pek özel bir durum. Bulgar meslektaşlarıma sormam danışmam lazım. Göçmenlerin oturumla 5 yıl sonra vatandaşlığa başvurmaları yöntemi yasal değil çünkü göçmekle vatandaşlıkları son bulmuyor. Böyle bir yasa yok Bulgaristan’da. Önceden vardı. Şimdi yok. Önceden olan yasayı şimdi başvuranlara uygulamalarına da yasal dayanak yok.

      Beğen

    2. Yukarıdaki başvuru formumuzu doldurunuz. Vukuatlı nüfus kayıtlarınıza apostil alıp önce fotoğraflarını bize iletiniz. Akabinde size eMailleyeceğimiz listede belirteceğimiz işlemlere göre sırasıyla başvurunuz için gerken işleri yapmaya başlayabiliriz.

      Beğen

  22. Merhaba Üntaç Bey
    Dedem Drama doğumluymuş. Babam vefat etti. Bilgileri amcam verdi. Dedem Kavala’da okurken 1923 yılında Edirne Uzunköprü’ye yerleştirilmiş. Bana yardımcı olabilirmisiniz.

    Beğen

  23. Merhaba Üntaç Bey,
    Size Üst Soy Listemi mail yoluyla ilettim. Tarafıma henüz dönüş yapılmadı. Dedemin babası Gabrişte 1904 ve anneannemin annesi Karacabat 1910 Bulgaristan doğumlu. Vatandaşlık için başvuru şansımız nedir? Attığım maili kontrol edip döüş yapmanızı rica ediyorum.

    Beğen

    1. Ek olarak şuan annem dahil hiç kimse hayatta değil. Ben direk olarak başvuru yapabilir miyim?

      Beğen

  24. Avukat bey bir sms attim
    Cengiz önem adında bir mesaj aldinizmi gidip gitmediğinden emin olmak için size ulaştığını nasıl öğrenebilirim teşekkürler

    Beğen

  25. Sayın Üntaç Bey;
    Bir sorum daha var. Babam 1960 Gümülcine Yunanistan doğumlu 1974 yılında Türkiye ye geliyor. Yunanistan anayasasının vatandaşlık 19. maddesinden dolayı vatandaşlıktan çıkarılıyor ve haymatlos konumuna düşüyor. 1985 yılında Türk vatandaşlığını alabiliyor. Yunanistan vatandaşlığı ile ilgili çok zor olduğunu duydum. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Babamın durumunda çok fazla kişi bulunmaktadır.Teşekkürler.

    Beğen

      1. Yunanistan vatandaşlığının geri alınamamasının nedeni nedir peki ? Bilginiz varsa tabi

        Beğen

      2. Türk Yunan 1924 Mübadele Antlaşması gereği dönüşler yasak olduğundan dava açılamaz ama 19. Madde’ye istinaden vatandaşlıktan çıkarılanlar yeniden vatandaşlığa alınma talepleri red edilince İdare Mahkemesi’nde iptal davası açarak vatandaşlığa kabullerini, sağlayabilirler.

        Beğen

  26. Sayın Üntaç Bey ;
    Dedem 1951 tarihinde Bulgaristan’ın Kırcaali ilinin Ardino ilçesinin Yabalkovets köyünden göç etmiş. Kendisi şuan yaşamıyor. Ancak annem ve kızkardeşimle beraber üçümüz vatandaşlık başvurusu yapmak istiyoruz. İlk sorum üçümüz aynı anda başvuru yapabilir miyiz? Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan ”vatandaş değildir” sonucu gelir ve başvuru yapmamız kabul edilmezse bir dava süreci başlayacak okuduğuma göre. Bu davada talep ettiğiniz ücret dışında net birşey olmasa da ne kadar bir ücretle karşlaşabiliriz?
    Haklarımızı geri almamız için uğraştığınız için teşekkürlerimi sunuyorum.

    Beğen

      1. Kısa süre içinde cevapladığınız için teşekkürler. En kısa süre içinde istediğiniz belgeleri göndereceğim. Bilgilendirmenizden sonra ücreti temin edince umarım başlamış oluruz. İyi akşamlar

        Beğen

  27. merhabalar, anneannem bulgaristan doğumlu ve vatandaşlığı yok şimdi onun işlemlerine başlasak torunu olarak ben o aldıktan sonra ortalama kaç yılda vatandaşlığımı alırım?

    Beğen

      1. 1. soru sanıyorum yanlış anlaşıldı anneannem vatandaşı olduğu taktirde ben zaten doğal vatandaşlık statüsünden başvurabiliyor olacağım diye düşünüyorum ama ben anneannem vatandaş olduktan sonra benim şahsım ne kadar sürer onu merak ediyorum.

        2. soru anneannem aldıktan sonra direk ben başvurabiliyor muyum yoksa annemin almasını mı beklemem gerekiyor? teşekkür ederim

        Beğen

      2. ‘Doğal Vatandaşlık Statüsü’, diye bir statü yok; anneannenizin, ‘Doğum Esasına Dayalı’, başvurusu: 2-4 ay sürer; kendisi, vatandaşlık numarası aldıktan sonra sizin başvurunuzun neticesini almak da 2-4 ay sürer.

        Beğen

  28. Merhaba, ananem ve dedem(vefat ettiler) bulgaristan doğumlu, ayrıca bulgaristanda halen akrabalarımız bulunmakta. ancak annem ya da ben tc doğumluyuz. vatandaşlığa geri dönmemiz mümkün müdür?

    Beğen

  29. Merhaba;
    Babaannem 1920 yada 1930 yıllarda Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmiş o zmn 4 yaşındaymiş babaannemin annesi ve babası şumluda kalmışlar bu durumda ben vatandaşlık alabilirmiyim babaannem vefat etti göç belgesi olduğunu sanmıyorum isim denklik nasıl alabilirim

    Beğen

    1. Babanızla beraber başvuru yapabilirsiniz. Babaannenizin, babanızın ve kendinizin detaylı ve vukuatlı nüfus kaydını nüfustan alıp kaymakamdan apostilletip bana yollayın bakayım. Muhacerat Belgesi ile Tabiyet Beyannamesi de nüfustan talep edin belki lazım olur ama ilk başta şart değil.

      Beğen

  30. Babam 1905 yılında Kırcaali’de doğmuş. Daha sonra Gümülcine’ye yerleşmiş. Ben 1946da Gümülcine’de doğdum. 1954de Türkiye göç ettik. Yunan vatandaşlığı için zor diyorlar Bulgaristan vatandaşlığına başvurabilir miyim? Yunanistan vatandaşlığı için olan işlemlere de yardımcı oluyor musunuz? Teşekkürler

    Beğen

    1. 1924 Muhacirleri Türk Yunan Antlaşması gereği Yunanistan’a dönemezler ama sizinki ayrık bir durum ve o antlaşma kapsamında değil. Babanız o tarihte Yunanistan vatandaşlığına geçiş yaptıysa sorun yok başvurabilirsiniz; aksi halde, doğumla Yunanistan vatandaşlığı hakkında Yunan meslektaşlarıma danışmam gerekecek. Yardımcı olurum.

      Beğen

    2. Bulgaristan vatandaşlığına başvurabilirsiniz. Yunanistan vatandaşlığı için olan işlemlere maalesef hizmet sunmuyoruz. Alt Üst Soy kaydınızı iletin bakalım lütfen.

      Beğen

  31. Merhaba Üntaç Bey,

    Babam 1947 Bulgaristan doğumlu ve hala hayatta. 1952 yılında göç etmişler. Çifte vatandaşlık başvurusu yapmak istiyoruz. Ben babamla birlikte paralel işlem başlatabiliyor muyum? YOksa onun işlemleri tamamlandıktan ve vatandaşlık hakkını aldıktan sonra mı başvurabilirim?
    Yanıt verebilirseniz çok sevinirim.

    Beğen

      1. Hızlı yanıtınız için teşekkürler.
        İş için Bulgaristan’a gitme durumum söz konusu. Babamı da beraberimde götürsem işlemleri oradan kendimiz başlatıp süreci hızlandırma şansımız olabilir mi?
        Yoksa orada da mı avukat kanalı ile hareket etmemiz gerekiyor? Sizin orada bulunma durumunuz var mı? ya da ortağınız olan bir Bulgar avukat var mı?
        Teşekkürler,

        Beğen

      2. Ben teşekkür ederim. Detaylı bilgi yukarıda mevcut. Evet, Bulgar Avukat meslektaşlarımla birlikte (Başvuruyu onlar yapıyor ben değil). Orada bulunma durumum var. Orada ve burada, avukatlar kanalıyla hareket etmeniz, gerekiyor. Babanızı, götürerek süreci hızlandırma şansınız, yok.

        Beğen

  32. merhaba annem 1927 burgaz doğumlu 1934 yılında türkiye ye göç ediyorlar halen hayatta .babam ferdinant doğumlu 1946 da türkiye ye göç ediyor .hayatta değil hangisi üzerinden vatandaşlık almam daha avantajlı olabilir.Bulgaristan da bir hukuk bürosundan babam üzerinden devam edilmesinin daha avantajlı olabileceği söylendi.Ancak Türkiye den bir avukat ile devam etmek istiyorum.Yardımcı olabilirmisiniz nasıl bir yol izlemem gerekiyor teşekkürler

    Beğen

  33. Untac bey merhabalar,
    Annem, anneannem ve dedem Bulgaristanda doğmuşlar ve 1928-29’da Turkiye’ye göçmen olarak gelmişler. Bunlara ve kendime ait nüfus kayıt örneklerini Nüfus Md.lugunden aldım. Bu belgelere gore;
    1) Ben kendim başvurmadan kızım, damadım ve torunum Bulgaristan vatandaşlığı için başvurabilir mi?
    2) Halen Bulgaristanda oturan bir akraba olması gibi bir gereklilik var mi?
    3) Bu işlerin takibi için size bir vekaletname vermek gerekiyor mu?

    Bu üç soruma cevap vermeniz atacağımız adımlar için önem arz etmektedir. Cevaplamanız dileğiyle şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla.
    I. Erdinç Topal

    Beğen

  34. Üntaç Bey merhabalar;

    Babaannem razgrad doğumlu. 1937 yılında Türkiye’ye gelmişler. Babam ve amcalarım hiç biri çifte vatandaşlık için başvuru yapmamışlar. benim çifte vatandaş olabilmem için ilk olarak babamın başvuru yapması mı gerekli? hangi yolları izlememiz gerekiyor? Başvuru yapmamız halinde vatandaşlık alabilmemiz mümkün mü ? ( babaannemin halen yaşayan akrabaları mevcut fakat kendisi rahmetli oldu)

    Liked by 1 kişi

  35. Soruma ek olarak, nüfus müdürlüğüne gittim. Nüfus cüzdanında Anneannemin doğum yeri Bulgaristan(Osmankazık) olarak gözükmesine rağmen nüfus müdürlüğünde kendisinin ya da ailesinin hiçbir kaydı görünmemekte. Istenen belgeler sekmesindeki tüm belgeleri sormama rağmen hiçbir şey bulunamadı. Bu durumda ne yapmamız gerekir kendisinin vatandaşlık alabilmesi için?

    Beğen

      1. Yalova ill nüfus müdürlüğüne gittik. Cevabınız için teşekkür ederim.

        Beğen

  36. Merhabalar,anneannem Bulgaristan doğumlu ve 1948 yılında oradan göçmüşler. Şu anda hala resmi olarak bulgaristan vatandaşı olup olmadığını bilmiyoruz. Bunu nasıl öğreniriz?
    2. sorum ise ki muhtemelen Bulgaristan vatandaşlığı düştüğü taktirde, ne yapmamız gerekir, vatandaşlığa başvurduğu taktirde ben torunu olarak onunla birlikte vatandaşlığa eş zamanlı olarak başvurabilir miyim? Yoksa ananemin daha sonra da annemin vatandaşlığını almasını beklemem gerekmekte?

    Beğen

  37. ÜNTAÇ BEY HAYIRLI GÜNLER , KONUM İLE İLGİLİ BİLGİ ALAMADIĞIM İÇİN TEKRAR ARIYORUM ,SABIRSIZLIĞIM İÇİN KUSURA BAKMAYIN , HAYIRLI İŞLER.

    Beğen

      1. KONUM İLE İLGİLİ BİLGİ ALAMADIĞIM İÇİN TEKRAR ARIYORUM,HER HANGİ BİR GELİŞME VARMI ,SABIRSIZLIĞIM İÇİN KUSURA BAKMAYIN , HAYIRLI İŞLER SAYGILAR.

        Beğen

      2. Sayın Mehmet Pehlivan, bu konuyu hatırlıyorum. Bulgaristan’da vatandaşlık kaydınıza dayalı başvuru yapmanız gerekiyor; isim denkliğe gerek yok muhacir değilsiniz sığınmacısınız. Geldiğinizde tabiyet belgesi doldurulmuş olmalı elinizde varsa bana yollayın lütfen. Bulgar meslektalarımla, bu hususu netleştirip, size bildireceğim.

        Beğen

      3. ÜNTAÇ BEY GÜNAYDIN, YORUMLARIN HEPSİNİ OKUDUM FAKAT BENİM Kİ BİRAZ FARKLI 1969 YILINDA İLTİCA ETTİM İLTİCA ETTİĞİMDE YANIMDA HERHANGİ BİR EVRAK VEYA KİMLIK YOKTU VATANDAŞLIK 11SENE SONRA VERİLDİ VE BEN TÜRK VATANDAŞI OLARAK 1981 YILINDA BULGARİSTANI ZİYARET ETTİM VE KÖYDEKİ KÜTÜKTE YAZILI OLAN İSMİM SİLİNMEMİŞ SADECE TÜRKİYEDE YAZILI OLDUĞUNU GÖRDÜM , 2009 YILINDA GİTTİĞİMDE VATANDAŞLIK İSTEDİM BENDEN İSİM DENKLİİ İSTEDİLER ONUN İÇİN BAKANLIKTAN İSTEDİM FAKAT DOSYAM OLMADIĞI CEVABI ALDIM VE BU İŞİN ARKASINI BIRAKTIM . YAZININZI OKUDUKTAN SONRA SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTEDİM BU KONUYU , CEVAPLARSANİZ MEMNUN OLURUM. SAYGILARIMLA HAYIRLI İŞLER DİLERİM.

        siz : İsim denklik istememeliydiler; çıkıp geldim, Bulgar kimlik kartımı istiyorum diye ısrarcı olmalydınız. bu husus, muhacir statüsünde olmadığınızdan ötürü, orası bakımından, Türkiye’yle alakalı bir konu değil ama vermemekte ısrar ederlerse, yazılı bir yeni başvurunuza istinaden sunacakları red kararına karşı Bulgaristan’da idare mahkemesine başvurabilrsiniz; halen, Bulgar Vatandaşısınız sadece kimliğinizi vermiyorlar. Bu meseleye dair, Bulgar meslektaşlarımla konuşup teyid edip size dönüş yapacağım.

        siz : Tamam, detay için teşekkür ederim; Bulgar meslektaşlarımla konuyu görüştükten sonra bilgilendireceğim.

        şeklinde bir görüşmemiz olmuştur şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

        Beğen

      4. Sayın Mehmet Pehlivan, bu konuyu hatırlıyorum. Bulgaristan’da vatandaşlık kaydınıza dayalı başvuru yapmanız gerekiyor; isim denkliğe gerek yok muhacir değilsiniz sığınmacısınız. Geldiğinizde tabiyet belgesi doldurulmuş olmalı elinizde varsa bana yollayın lütfen. Öğleden sonra Bulgar meslektaşlarımla bu hususu netleştirip size bildireceğim.

        Beğen

      5. ÜNTAÇ BEY İYİ GÜNLER, YAZINIZ ÜZERE NUFUS MÜDÜRLÜĞÜNE YAZILI OLARAK MÜRACAT ETTİM FAKAT ALDIĞIM CEVAP AYNI İDİ, MÜDÜRLÜĞÜMÜZDE KAYDINIZ BULUNMAMAKTADIR,SİZE İLK YAZIMDA BELİRTMİŞTİM AYNI CEVABI BAKANLIK VERMİŞTİ .HAYIRLI İŞLER DİLEĞİMLE SAYGILAR.

        Beğen

  38. merhabalar, bulgaristan’da en fazla 6. dereceden olmak üzere herhangi bir akrabası bulgaristan vatandaşı olan ve orada yaşayan yeni bir yasa ön görüşmelerde kabul edilmişti yürürlüğe girdi mi? eğer girdiyse yapmamız gerekenler neler? teşekkürler…

    Beğen

  39. Haziran 1946 Bulgaristan ( Sliven ) doğumluyum. Dubai de yaşayan oğlumun Bulgar vatandaşlığı alması için gerekli belgeler nelerdir ve Dubai konsolosluğundan temin edilebilirmi ?
    Gerekli belgeler temin edildiğinde vatandaşlık işlem süresi tahminen ne kadar zaman almaktadır ?
    Saygılarımla.+

    Beğen

  40. ÜNTAÇ BEY GÜNAYDIN, YORUMLARIN HEPSİNİ OKUDUM FAKAT BENİM Kİ BİRAZ FARKLI 1969 YILINDA İLTİCA ETTİM İLTİCA ETTİĞİMDE YANIMDA HERHANGİ BİR EVRAK VEYA KİMLIK YOKTU VATANDAŞLIK 11SENE SONRA VERİLDİ VE BEN TÜRK VATANDAŞI OLARAK 1981 YILINDA BULGARİSTANI ZİYARET ETTİM VE KÖYDEKİ KÜTÜKTE YAZILI OLAN İSMİM SİLİNMEMİŞ SADECE TÜRKİYEDE YAZILI OLDUĞUNU GÖRDÜM , 2009 YILINDA GİTTİĞİMDE VATANDAŞLIK İSTEDİM BENDEN İSİM DENKLİİ İSTEDİLER ONUN İÇİN BAKANLIKTAN İSTEDİM FAKAT DOSYAM OLMADIĞI CEVABI ALDIM VE BU İŞİN ARKASINI BIRAKTIM . YAZININZI OKUDUKTAN SONRA SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTEDİM BU KONUYU , CEVAPLARSANİZ MEMNUN OLURUM. SAYGILARIMLA HAYIRLI İŞLER DİLERİM.

    Beğen

    1. İsim denklik istememeliydiler; çıkıp geldim, Bulgar kimlik kartımı istiyorum diye ısrarcı olmalydınız. bu husus, muhacir statüsünde olmadığınızdan ötürü, orası bakımından, Türkiye’yle alakalı bir konu değil ama vermemekte ısrar ederlerse, yazılı bir yeni başvurunuza istinaden sunacakları red kararına karşı Bulgaristan’da idare mahkemesine başvurabilrsiniz; halen, Bulgar Vatandaşısınız sadece kimliğinizi vermiyorlar. Bu meseleye dair, Bulgar meslektaşlarımla konuşup teyid edip size dönüş yapacağım.

      Beğen

      1. İLGİLENDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM BU ARADA BU KONU NUFUSA KAYITLI OLDUĞUM KÖYDE OLMUŞTUR HER HANGİ BİR ÜST MAKAMLARA MÜRACAT ETMEDİM

        Beğen

  41. Üntaç bey merhaba. Dedem 1954 göçmeni. Babam da ve ben de Türkiye’de doğduk. Dedemin göçmen bürosunda kaydının olduğunu söylediler. Eğer o kayda ulaşırsak vatandaşlık alma şansımız nedir? Teşekkürler

    Beğen

  42. Başvuru hizmet bedeli: € 990+KDV ile masraflardır. Aynı tutar avans olarak peşinen alınmaktadır . denilmektedir.
    yani maliyet 1980 euro+ KDV midir.?

    Beğen

  43. Merhabalar Babam 1954 Bulgaristan doğumlu 78’de göç etmişler 79 Yılında ben İstanbulda doğdum çift vatandaş olan amcam ve teyzelerim var ama babamda annemde çift vatandaş değiller en kolay nasıl ve hangi evraklarla çift vatandaş olabiliriz.

    Beğen

  44. üntaç bey merhabalar, babamın ninesi balkan savaşı zamanında türkiyeye zorunlu göç yapıyor. nüfus kayıt örnekleri elimizde var.babamın ve bizim bulgar vatandaşlığı alma imkanımız nedir. babamı olabileceğine ikna edebilirsem sizinle çalışıp süreci yürütmek isteriz…

    Beğen

  45. Merhaba anneannem 1929 bulgaristan veletler doğumludur. Balkan göçünde türkiye ye gelmişlerdir halen hayattadır. Anneannem vasıtası ile vatandaşlık hakkı kazanabiliyor muyum? İzlememiz gereken yol süre nedir acaba. Yardınlarınız için teşekkürler.

    Beğen

  46. Merhabalar, Ben 1977 yılında Bulgaristan’da doğdum. Ve ailemle beraber 1978’de Türkiye’ye göç ettim. Oturma izni alma hakkım olduğunu biliyorum. Fakat yıllar önce Bulgaristan’da vatandaşlık işlemleri için en az üç yıl Bulgaristan’da yaşamam gerektiğini söylemişlerdi. Yeni yürürlüğe giren yasalarla durumda bir değişiklik oldu mu? Teşekkürler

    Beğen

    1. Yasayla değil yüksek mahkeme içtihadıyla değişen hukuki kararla vatandaşlık başvurunuzu: ‘Sonradan göç etmiş de olsalar Bulgaristan vatandaşı ana ya da babadan’, doğduğunuzdan ötürü yapabiliriz.

      Beğen

      1. Teşekkürler. Bu durumda 3 yıl Bulgaristan’da yaşama ve Türk vatandaşlığından çıkma zorunluluğu var mıdır? Ayrıca başvuruyu direk ofisinize gelerek yapabilirmiyim? Teşekkürler.

        Beğen

  47. Üntaç Bey rahmetli babaannem Bulgaristan doğumlu olup balkan savaşından sonra Türkiye ye göç etmişler verdiğiniz örnek dilekçe ile üst soya ait nüfus dökümü bilgilerinden onun Bulgaristan doğumlu olduğunu ispat edersem vatandaşlık başvurusu için şansımız olur mu acaba ?

    Beğen

  48. Vefat eden Dedem Hasköy (Haskova) doğumludur. 1925-1935 yıllarında Türkiye gelmiş.Hak dedeme ait babam başvurmadan ben kendi adıma başvurabiliyor muyum .

    Beğen

  49. Merhaba,
    Benim anneannem ve dedem Bulgaristan dogumlu idiler ve 1950 sonrasi ilk goc ile Turkiye’ye gelmisler. Ben Bulgar Vatandasligi icin basvurmak istiyorum ancak Turkiye’de degil Dubai’de yasiyorum. Belgeleri bir gidisimde hazir edebilirim ve size ulastirabilirim. Ancak sitenizde ileriki asamada farkli belgeler istenebilecegini belirtmissiniz. Bunlari Turkiye’den tatil icin gittimde hazirlasam ve yollayacaginiz vekaletnameyi Dubai’deki Bulgar Konsoloslugundan onaylatsam olur mu? Yurtdisinda yasayip bu islemleri gerceklestiren baska musterileriniz de olduysa bana bu konuda yol gostermenizi rica ediyorum.

    Saygilarimla,
    Ece Aksu

    Beğen

      1. Hizli cevabiniz icin tesekkur ederim. Islemlere baslamadan son bir sorum olacak. Annem ya da babam Bulgar vatandasi degillerdi ve vefat ettiler. Anneanne ve dedemden dolayi hala pasaport almak icin hakkim var midir?

        Beğen

      2. Sayın Ece Aksu sorunuz için teşekkür ederim. Başvuru yapmanızda fayda var çünkü Türk soylu olduğu tespit edilen ama sonradan göç etmesiyle bulgar vatandaşlığını kaybetmesine rağmen doğduğunda ana babasından ötürü Bulgar vatandaşı olduğunun kabul edilmesiyle Bulgar vatandaşlığının verilmesi gerektiğine hükmedilen, bir muhacirin açtığı davaya ait yeni bir karar mevcut; kaldı ki davacı, davasında bu mahkemenin belirttiği hukuksal gerekçeye dahi dayanmayarak, Bulgar soylu olduğu iddiasını da ispat edememiş olmasına rağmen, söz konusu karar yüksek mahkeme tarafından verildi.

        Beğen

Bir ileti bırakabilirsiniz - Leave a Reply - Оставить комментарий - اترك التعليق - השאירו תגובה

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.