BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU

Ebeveyn, dede ya da ninelerden birinin doğum yerinin, Bulgaristan olması esasına dayalı, başvuru yapılabilirsiniz.

photo_verybig_45033622221
Bulgaristan Pasaportu

Başvuru Şekli

  1. Reşit, her bir başvuran için ayrı vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.
  2. Bulgar vatandaşı üst soyun, hayatta olması ya da buna dayanarak ana babadan birinin çocuklarıyla torunlarından önce başvurmasına gerek yoktur. Birlikte başvurular tavsiye edilir.
  3. Reşit olmayanların başvuruları, ebeveynlerinden en az birinin, Bulgaristan vatandaşlığına alınmalarıyla beraber mümkündür.
  4. Nüfus Dairesi’nden Alt-Üst Soy Nüfus Kaydı alınarak Apostillenmelidir.
  5. Başvurularınızın işlem göreceği Bulgaristan’daki kurumlar sırasıyla: Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Belediye’den -detaylı ve vukuatlı nüfus kayıtlarınızın izahat gerektirir olma durumuna göre- başvurunuza ait ek evrak/lar (Doğum Belgesi, Ölüm Belgesi, İsim Denklik Belgesi, kesinleşmiş Boşanma İlamı, kesinleşmiş evlatlık ilamı Muhacerat Belgesi, Bulgar Soyludur Belgesi v.b.) istenebilir. İstendiğinde alacağınız Muhacerat Belgesi’nde  ya da Tabiyet Beyannamesi’nde  menşe ülkenin Bulgaristan yazılı olmasına dikkat edilmelidir.
  6. Dosyanız hazır olunca mülakat amacıyla konsolosluktan bizzat randevu almanız gerekir.

DİKKAT EDİN!

  1. Dünya’nın hiç bir ülkesinde, vatandaşlık işlemleri, iş takipçisiyle yapılmaz!
  2. Vatandaşlık işlemlerinizin, mutlaka bu konuda tecrübe sahibi bir avukatla yapılması gerekir.
  3. Bulgaristan ve Türkiye dahil tüm Dünya’da, avukatlardan başka hiç kimse evraklara bakıp hukuki görüş veremez, vekalet alarak yasal takiple işlemde bulunamaz çünkü yasaktır; aksi, suçtur ve cezası ağırdır.
  4. İş takipçisiyle yapılan başvurular, yasal hakkınız dahi olsa, idari uygulama denilerek 3 yıl 5 yıl ötelenebilir; bu süreç boyunca (çeviri ücretiydi tasdik masrafıydı vs gibi adlar altında önce oturum için ayrı başvur sonra vatandaşlık için ayrı başvur vs denilerek), devamlı ücret ödemek ve daima masraf yapmak zorunda, bırakılabilirsiniz.
  5. Avukat yerine, iş takipçisiyle, başvurularınız (kulaktan duyma, sorup-yapma v.s.) gibi yasal dayanaklardan yoksun ya da gereksiz yollardan yapıldığından ötürü hak mahrumiyetine uğratılma, yeniden başvuru yapmak ya da hataları ortadan kaldırmak için ayrıca bir dava açmak zorunda bırakılabilirsiniz.
  6. Her bir başvuranın, yasal statüsüne göre ya da idarenin tutumuna göre başvurulara ait yasal dayanaklar, farklılık gösterebilir; bunların mahiyetlerinin iş takipçileri tarafından anlaşılıp, evrak tanzim edilerek işlemlerinin yapılmaları mümkün, değildir.
  7. Tüm vatandaşlık iş ve işlemlerinin ancak ve ancak tecrübeli en az bir Bulgar avukat ve bir Türk Avukat tutularak yapılması tavsiye, olunur.
  8. Son olarak, Avrupa’da hiç kimse savaştan, komünist tek parti yönetiminden, etnik ya da dini ayrımcılıkla otokratik ya da totaliter baskıdan ötürü göç etmek zorunda bırakılmış bir aileye mensup olmasından veya ellerinden zorla vatandaşlıktan çıkma belgeleri alınarak tehcirlerinden ötürü, vatandaşlıktan mahrum kılınamaz, başvuruları iç hukuka aittir denip idari kararlarla ötelenemez vatandaşlık bağı ya da hakları tağyirle tahrif edilemez; vatandaşlık bağı, vefat edenlerin sulbü için son bulmaz; vatandaşlık haklarına dair taleplere maniyle engel konulamaz; kaldı ki Bulgaristan Vatandaşlık Yasası’nda, idarenin ve mahkemelerin, önlerindeki dosyalara uygulayabilecekleri: ‘Göçle Vatandaşlıktan Mahrumiyet’e ait bir hüküm de yoktur. Bulgaristan, hak ve hukukun üstün olduğu bir Avrupa ülkesidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konudaki içtihadları, açıktır.

BAŞVURMAK AMACIYLA

  1. Sunduğumuz hizmet başvuru dosyanızın Bulgar Avukatlarımız tarafından yasa ve mevzuata uygun şekilde hazırlanmasından ibarettir.
    Başvurular bizzat hak sahipleri tarafından, ikametgahlarının bağlı bulunduğu, Bulgar konsolosluklarından yapılması gerekir. Buna göre,
    İlk başta, Alt-Üst Soy Nüfus kayıtlarınızı incelemeniz gerekir. Bu İnternet sitemizin, ‘İletişim’ kısmından, Alt-Üst Soy Kaydınızı, fotoğraf ya da PDF Formatı’nda, ekleyip tarafımıza iletiniz. Bu amaçla,
  2. Her hangi bir en yakın Nüfus Dairesi’nden ya da online olarak Nüfus İdaresi’nin sisteminden alacağınız, kendinizin, Alt-Üst Soy, Nüfus Kaydı’nızda, üst soyunuzda Bulgaristan doğumlu var ise bunun aslına daha sonra Kaymakam’dan Apostil alıp ilk önce fotoğraflarını iletin lütfen bakalım; akabinde, asıllarıyla ödemeyi yapıp başvuru sürecini başlatabilirsiniz.
  3. Nüfusta, memurlar sorun çıkartırlarsa, Nüfus’tan Bilgi ve Belge ve İsteme Dilekçesi’ne dair izahatla dilekçe örneği bu linkte mevcut: http://bit.ly/nuf_dil Nüfus Dairesi’nde faydalı olabilir. Ayrıca,
  4. Nüfusta hatalı evrak vermemeleri için gösterebileceğiniz bir Örnek Alt – Üst Soy Nüfus Kaydı bu linkte mevcut: http://bit.ly/2zdhvTx
  5. Genel bilgi ve başvuru için açıklamaysa bu linkte bulabilirsiniz: http://bit.ly/vat_bulgar
  6. Sorularınız olursa, her zaman arayabilir ya da buradan yazabilirsiniz.

BAŞVURU AMACIYLA

DETAYLI İZAHATIMIZA ERİŞMEK İÇİN PORTALIMIZA KAYIT OLMALISINIZ; LÜTFEN, TIKLAYINIZ (ÜCRETSİZDİR).

Bulgaristan Vatandaşlık’ için 725 yanıt

  1. Merhaba avukat bey, dedem 1880 yılında berekofçada doğdu ve 1922 yılında Bulgaristantan’dan Türkiye’ye göç ettikten 2 3 ay sonra vefat etti.Babaannem 1884 yılında berekofçada doğdu ve 1922 de Bulgaristandan Türkiye’ye göç etti,1961 yılında da vefat etti.bulgaristan vatandaşlığı almaya hakkım var mıdır, varsa nereye başvurabilirim

    Beğen

  2. Dedem 1880 yılında berekofça da doğdu 1922 de vefat etti. babaannem 1884 yılında berekofçada doğdu ve 1961 yılında vefat etti. bulgaristan vatandaşlığı alabilir miyim

    Beğen

  3. Merhaba Üntaç bey, benim dedem( babamın babası) Bulgaristan Tırnova’da doğmuş, 1959 da Bulgaristan’da Bulgar vatandaşı iken vefat etmiş, benim babam da Türkiye’de vefat etti, ben dedemin üzerinden Bulgar Vatandaşlık Kanunu madde 15_1 “Bulgar Soylular” maddesi üzerinden direk vatandaşlık alabilirmiyim? Alabilir isem hangi evraklar gerekli? Başvurumu nereye yapacağım? Bulgaristandaki tüm evraklar dahil tamamını kendim temin edebilirim, yazınızda bahsettiğiniz gibi çoğunlul oturum üzerinden yönlendiriyor, “Bulgar Soyluluk” istisnasını bilen yok, Göçmen dernekleri dahil, annem üzerinden oturum prosedürlü başvurduk ama beklemek istemiyorum, son olarak dedemin doğum belgesinde”Bulgar Soylu”yerine Türk yazıyorsa da bu şekilde alabilirmiyim?

    Beğen

  4. Ümran Bey Merhabalar,

    Anneannemin babası, babaannemin babası ve annesi, dedemin ise babası Bulgar filibe doğumlular doğum tarihleri sistemden gözükmektedir 1908 senesi ve sonrası doğumlular, fakat babaannem dedem ve annem Manisa doğumlu olarak gözükmektedir, Bulgar vatandaşlığına başvuru da bulunabiliyor muyuz ? Vatandaşlık alma ihtimalimiz nedir?
    Bilgilerinizi rica ederim

    Beğen

    1. Bulgaristan vatandaşlığı ihtimale bağlı bir hak değil yasal bir haktır. Hak sahiplerinden, gerekli evraklarını hazır edip, başvuru dosyasından işlemleri tamamlanıp, mülâkatını yapanlara Bulgaristan Vatandaşlığı verilmektedir.

      Beğen

  5. Untaç Bey Merhaba.Ben daha öncede size ileti yaptım.Hatta evrakları da vatshap’tan attım.Birdaha görüşemedik.Oylece kaldı.Ne yapmalıyım.Telefonlarinizda cevap vermiyor.Bana bilgi verirseniz sevinirim.Ben Emekli bir vatandaş olarak daha ne yapmalıyım ki vatandaş ‘lik alabilelim.Oglum ile birlikte başvuru yapmak ücreti ne kadar yada ne tutar.Bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.Kolayliklar diliyorum.

    Beğen

  6. Merhaba, babamın dedesi 1899 Totkaran doğumlu. Babam Bulgaristan ya da Romanya vatandaşlığı için başvuru yapabilir mi? O vatandaşlık alırsa biz de onun üzerinden alabilir miyiz?

    Beğen

      1. Merhaba, cevap için teşekkür ederim. Bulgaristan sadece 1 kuşak kabul ediyor diye biliyordum, babamın dedesi olduğu için 3.kuşak oluyor babam. Ve dedesi ile babası hayatta değil. Yine de başvurabiliyor muyuz?

        Beğen

  7. Merhabalar Üntaç bey. Benim annem Bulgaristan vatandaşı. Ben 45 yaşındayım ve Bulgaristan da 5 yıllık oturum iznim var. Annem üzerinden beklemeden vatandaşlık başvurusu yapabilir miyim? Ayrıca Eşim ve oğlumda Bulgar vatandaşı. Teşekkür ederim.

    Beğen

  8. Üntaç Bey merhaba,
    Annem 1955 Bulgaristan doğumlu, 1978 yılında Türkiye’ye göç etmiş, mevcut durumda vatandaşlıktan çıkarıldığı için Bulgaristan vatandaşlığı yok.

    Dedem ve anaannem ise Bulgaristan’da doğup Bulgaristan vatandaşı olarak Bulgaristan’da vefat ettiler, onların Türkiye ile herhangi bir bağlantısı olmadı.

    Ben 1983 Türkiye doğumluyum, annem Bulgaristan vatandaşlığı almadan benim Bulgaristan vatandaşlığına başvurma hakkım var mıdır? Var ise nasıl bir prosedür izlemem gerekiyor? Bulgaristan’dan görüştüğüm çok sayıda avukat Türk kökenli Bulgar vatandaşı oldukları için dede veya anaanne üzerinden köken/soy yoluyla bir hakkımın olmadığını söylediler, bu sizce de doğru mudur?

    Özetle oturma izni almadan direk vatandaşlığa başvuru hakkım var mıdır? Var ise dede/anaanne üzerinden mi yoksa annem üzerinden mi başvurmam daha uygun olur? Teşekkürler iyi çalışmalar.

    Beğen

    1. Doğru değil. Bulgaristan Vatandaşlık hakkına sahipsiniz. Yasa açık ve net. Yoruma bile müsait değil. Öyle söyleyenler avukat değildir. Zaten, yasada yazanı anlamak için avukat dahi olmaya gerek yok. Ayrıca, Muhacirler ile ailelerine oturum şartı yok. Doğrudan tek başınıza da başvurabilirsiniz. İletişim kısmından bana yazarsanız, soy kaydınızı da iletiniz, yapılacakları yazarım.

      Beğen

  9. Merhabalar
    Bu mesajı soy ağacıyla beraber mail olarak da dün yolladım. Acaba ne kadar sürede geri dönüş yapıyorsunuz pasaport alabilirsiniz veya alamazsınız diye?

    Merhabalar

    Soy ağacıyla pasaport alabilir miyim diye internette araştırma yaparken size ulaştım.

    Sitenizdeki soru cevapları okudum. Orada birçok kişiye olumlu cevap yazmışsınız. Ama başka bir avukatlık sitesinde herkesin vatandaşlık alamayacığıyla ilgili cevap veriyorlar. Yani büyüklerinizin Bulgaristan’dan olması yetmiyor, ya Pomak olacaklar ya da Dobruca bölgesinden olacaklar diye cevap veriliyor. Pomak olurlarsa Bulgaristan, Dobruca bölgesinden olurlarsa Romanya pasaportu alınabiliniyormuş. Onun dışında normal Bulgaristan’dan olmak pasaport almaya yetmiyormuş.

    Şimdi biz de arada kaldık. Hangi bilgiler doğru? Soy ağacıyla pasaport alabilmek için işin aslı nedir?

    Annemin anneanne ve dede tarafı Pravadi, babaanne ve dede tarafı Şumnu.

    Ama soy ağacında sadece anneanne ve dede tarafından bilgiler var. Mesela Pravadi orada yazıyor.

    Babaanne ve dede tarafından bilgiler yazmıyor. Mesela Şumnu orada yazmıyor, ama bizimkiler oradan olduklarını biliyorlar.

    Devlet arşivlerine başvuracaktım. Oradan öğreniriz diye, ama form doldururken aile reisi bölümüne anneannenin, babaannenin ve dedelerin babalarının isimlerini yazmamız gerekiyormuş. O isimleri de şuan bilen kimse yok. Nasıl yapacağız bilmiyoruz?

    Görüşmek üzere.

    İyi çalışmalar dilerim.

    Beğen

    1. Yazdıklarım dışında internette yazanların hiç biri gerçek ve yasal bilgi değil. Bulgar Vatandaşlık Yasası’nda hak sahiplerine dair yıllara, bölgelere göre her hangi bir tasnif ve ima dahi yok. Kimlerin vatandaşlık alabilecekleri yasada net ve açık. Dünya’nın en net ve açık şekilde hazırlanmış vatandaşlık yasası Bulgar Vatandaşlık yasası olabilir. Yoruma müsait değil. e-Devlet’ten soy kaydınızı alıp üst soylarınızın isimlerini öğrenebilirsiniz. eMaillere sırayla bakıyorum. Bir iki günümü alıyor. Bilginize.

      Beğen

  10. Merhaba, Anne tarafından soyumuz Bulgaristan Filibe’ye dayanmakta. Anneannemin dedesi 1906 yılında Filibe’de doğmuş ve daha öncesi hep Filibe kökenli. Sonrasında Türkiye’ye göç etmişler tabi ki. Annem üzerinden Bulgaristan vatandaşlığına başvurma ihtimalimiz var mı acaba ?

    Beğen

  11. Merhaba ben turk eşim bulagaristan vatandaşı bnm ismimde Türkiyem duzeltme oldu ümüt olan ismim ümit olarak turk makamlarına düzeltildi Bulgaristan’daki evlilik belgesindede ümüt yazıyor nasıl duzeltebiliriz

    Beğen

  12. Merhaba annemın dedesi savaş dönemi Aydın a göç etmiş nüfus müdürlüğün de Tırnova göçmeni diye kırmızı kalemle not düşülmüş ve orda çok malı kalmış bunları çıkarıp vatandaşlık ve mirasımızı alabilirmiyiz

    Beğen

      1. Peki vatandaşlık için hangi belgeler gerekli nasıl bir yol izlemem gerekli bu durum da dedemin tapu da kaydı varmış ben vatandaşlık almak istiyorum ama dedemin doğum yeri Aydın yazılmış kimlikler çıkarken

        Beğen

      2. Bu durum da nasıl bir yol izlememiz gerekli ben oraya gelebilirim gerekirse

        Beğen

  13. Merhaba Üntaç Bey babamın doğum yeri Bulgaristan ve sağ annem ve annesi hariç üst soy hep bulgaristan doğumlu 22 yaşındayım vatandaşlık başvurusu yapabilir miyim? Alabilme imkanım varsa ne kadar süre de gerçekleştirebilirim teşekkürler…

    Beğen

    1. Mehmet Özcan anne adı Fatma baba adı Ali 1873 doğum tarihi ayrıca tapu da kayıtlar da mevcutmuş

      Beğen

      1. Bu İnternet sitemizin, iletişim kısmından, e-Devlet’ten aldığınız PDF soy kaydınızı ekleyip bize iletin tamamına bakalım lütfen.

        Beğen

  14. Sayın yetkili, babam bulgaristan vatandaşıdır, benim de vatandaşlık işlemleri için mülakat randevusu alabilir miyiz? ( bir süredir randevu verilmiyordu. Gerekli prosedürler nelerdir ? Teşekkür ederim.

    Beğen

  15. Üntac Bey Merhaba,
    Babaannemin babası 1903 Bulgaristan Razlık doğumlu, bunu soyağacında görebiliyoruz. Babaannem sağ. Babaannem vatandaşlık alabilir mi? Alırsa bizde faydalanabilir miyiz?

    Beğen

  16. merhaba üntaç bey.
    sorum eşimin dede ve babannesi sağ hayatta ve bulgaristan vatandaşı. eşimin babası tekirdağ doğumlu ve 1997 de vatandaşlık alamadan vefat etmiş. eşimin dede ve babannesi üzerinden vatandaşlık alamadığını öğrendim. bunun için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor ve vatandaşlık alması mümkünmüdür?

    Beğen

  17. Kayınpederime Bulgaristan vatandaşlığı aldık şimdi eşim ve çocuğumu yaptırmak istiyorum ikisininde aynı anda başvurusunu yapmamız mümkün olurmu yoksa 3 yıl ikisi icinde beklememiz gerekiyormu?

    Beğen

    1. Hak sahibi Muhacırlar için bekleme, oturum, giriş-çıkış vs. şartı yok. “Vatandaşlık alacağız” diyerek dolandırıp, oturuma başvuruyorlar. Dikkat edin.

      Beğen

  18. Merhaba Üntaç bey annem çocukken halasının eşine evlatlık olarak verilmiş . Annem 8-10 yaşındayken mutemelen 1960 yılında bu kişi vefat etmiş. Acaba annemin bu kişiden miras hakkı var mıdır? Bunu nasıl öğrenebiliriz? Karlova da yaşıyorlarmış o dönemde. Bunun dışında ben çifte vartandaşım acaba Bulgaristan e devlet şifremi nereden alabilirim. Teşekkür ederim.

    Beğen

  19. Merhabalar,
    Dedem ve ailesi 1950 yılında şumen’den istanbul’a göç etmişler. Dedemin bulgaristan vatandaşlığı ve pasaportu mevcut. Dedemin tüm üst soyları bulgaristanlı.
    babam 13 yıl önce vefat etti. Babamla çok görüşmüyorduk bildiğimiz kadarıyla vatandaşlık başvurusu yapmamıştı. Şimdi dedemden olan hakkı ona geçirebilir miyiz yani ölmüş birine vatandaşlık hakkı geçirilebilir mi? Ya da bulgaristan vatandaşlarının çocuklarına otomatikman vatandaşlığa geçiriyor mu? Yani oraya gidip babamın dedemin çocuğu olduğunu bildirsek vatandaşlık alabilir mi? Dededen toruna geçmediği için bu ihtimalleri sordum. Dedemdeki vatandaşlığı hak iddia etmemizin başka yolu yok sanırım. Bu konuda emsal karar var mı örnek verebileceğiniz?

    Beğen

  20. Babamın dedesi ve babaannesi Bulgaristan pravadi doğumlu.1894 ve 1900 doğumlular.Sadece babam sağ vatandaşlık alınabilir mi?

    Beğen

  21. Merhaba Untac Bey.Portaliniza üyelik kabul edilmiyor mu.Bir türlü kayıt almıyor neden.Yani üye olamıyorum.Sizinle irtibata gecebilmek için .Ne yapmalıyım.

    Beğen

      1. Üntaç Bey , tam olarak sorum şu aslında ; benim vatandaşlığım için bir tane beni temsil eden birini göndereceğim . Bu kişi özel vekaletname ile mi gönderilmeli yoksa genel vekaletname ile mi gönderilmeli ?

        Beğen

  22. Untac Bey merhaba.Annem, Anneannem,Dedem,Edenin Annesi, Babaannem,Dedem ,Dedemin Annesi hepsi Bulgaristan doğumlu olarak soyagacinda var.1938 göçmeni oldukları anlaşıldı.Annemin isim Denklik belgesi ni aldım.Apostillettim.Nufus kayıt örneğini de apostillettim.Bu durumda vatandaşlık alınabilir mi?.

    Beğen

Bir ileti bırakabilirsiniz - Leave a Reply - Оставить комментарий - اترك التعليق - השאירו תגובה

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.