1990’larda Genç Sosyal Demokratlar ve Sosyal Demokrat Üniversiteliler Platformu

21 – 28 Temmuz 1996’da Almanya’nın Bonn şehrinde, Uluslararası Sosyalist Gençlik Birliği (“International Union of Socialist Youth”), kısaca IUSY olarak adlandırılan toplantılara katılmış ve ülkeye dönünce de bu konuda Sosyal Demokrat Değişim (“SDD”) Dergisi’nde bir yazım yayınlanmış idi.

Bonn’daki bu genç sosyalist buluşmaya, Türkiye’den kalabalık bir gurup sosyalist ve sosyal demokrat yoldaşımla birlikte, başta sayın Deniz Baykal ve diğer parti yöneticilerinin teşvik ve destekleriyle, gönderilmiş idik.

Bonn’da, diğer ülkelerden gelenlerin kendilerine diğerlerinden ayrışmak için verdikleri adlardan etkilenerek kendimizi Bireşim Gurubu olarak adlandırılıyorduk. Bireşim Gurubu’nun temeli, önceki yıllarda İstanbul’da Sosyal Demokrat Üniversiteliler Platformu’nda, atılmıştı. Sosyal Demokrat Üniversiteliler Platformu (“SDÜP”), Sosyal Demokrat Halkçı Parti (“SHP”) İstanbul İl Başkanlığı bünyesinde 1992 Sonbahar’ında, farklı üniversitelerde okuyup, İstanbul’un farklı ilçelerinde ikamet eden, sosyal demokrat ya da demokratik sosyalist fikirlere sahip öğrencilerin bir araya gelmesiyle toplanmış bir düşünce kulübü olarak doğmuş ama sonradan üniversitelerde örgütlenmiş ve başta İstanbul olmak üzere ülkemizin büyük üniversite şehirlerinde faaliyetlerde bulunmuş o dönemin ilk ve tek örneği Sol’da yer alan mühim bir yapıydı.

Sosyal Demokrat Üniversiteliler Platformu’nun en önemli amacı öğrencilerin siyasete katılımının yasal engellerini ortadan kaldırmak için gereken Anayasa maddesinin değiştirilmesine yönelik olmuş idi. Bu amaçla çeşitli konferanslar, toplantılar gösteriler düzenlemiş, hatta bir anayasa komisyonu kurarak, parlementoda bulunan bütün partileri ziyaret ederek, yapılacak anayasa değişiklik maddesi önerisinde bulunmuş ve bu amaçla Dünya anayasalarından örnekler hazırlayıp raporlar vermiş idik.

Bu ve diğer tüm faaliyet konularımızda tüm SHP İstanbul İl ve İlçe Başkanları’yla Yönetimleri’nden çok büyük maddi ve manevi destek görmüştük.

Sosyal Demokrat Üniversiteliler Platformu’nda, aramızda o zamanın ve günümüzün başarılı lideleri Oğuz Kaan Salıcı ile Şerdil Odabaşı da bulunuyordu.

Sosyal Demokrat Üniversiteliler Platformu olarak, Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (“TÜSES”) çatısı altında ortak çeşitli etkinlikler tertiplemiş, TÜSES’in hemen hemen tüm toplantılarında ve çalışmalarında bulunmuş, bunun mümkün olmadığı zamanlarda da en azından bir temsilcimizi göndermeye gayret ederdik.

Cumhuriyet Halk Partisi (“CHP”) Kurulduktan bir süre sonra Ankara’da yapılan İlk CHP Gençlik Kurultay’ına hazırlandık ve katıldık. Sosyal Demokrat Üniversiteliler Platformu olarak, müteakip tüm çalışmalarımızı CHP Çatısı altında sürdürdük.

CHP Genel Merkez’inin, bize sağladığı imkanlar ve yönlendirmesi ile parti içindeki faaliyetlerimiz büyümüş İstanbul’daki bazı liselere kadar örgütlenmiş idik. Hatta, Bonn’daki bu toplantılara çok iyi derecede bir kaç yabancı dili birden konuşabile, bir lise temsilcimiz de bizlerle birlikte gelmiş ve faal olarak çalışmalara katılmış bizlere büyük destek olup, önemli katkılar sağlamış idi.

Almanya’daki bu toplantılarda, daha sonradan Alman Savunma Bakanlığı yapan o dönemki Alman Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Rudolf Scharping, daha sonradan Alman Çalışma ve Sosyal İlişkiler Bakanı olacak Andrea Nahles dahil Dünya’nın pek çok ülkesinden gelen bir çok genç nesil Alman, Fransız, İspanyol, İsrail’li vb. siyasetçi ile tanışmış ve çeşitli konularda fikir teatisinde bulunmuş dönüşte bunları partimizile paylaşmış idik.

1996 Yılı Avrupa Sol’u için mühim bir yıldı ve Avrupa’nın Genç Solcuları, 2000’li yıllardaki Avrupa Solu’nun liderleri oldular.

Genç Sosyal Demokratlar 1990’larda ne yapmış acaba merak ederseniz 1996’da Sosyal Demokrat Değişim Dergisi’nde yayınlanan yazımı okuyabilirsiniz: https://go.corefore.legal/AJuSpN. Aynı sayıda Oğuz Kaan Salıcı’nın ‘Öğrenci Hareketi Siyasallaşmalıdır’ başlıklı yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

SDD Sosyal Demokrat Değişim Dergisi

Bir ileti bırakabilirsiniz - Leave a Reply - Оставить комментарий - اترك التعليق - השאירו תגובה

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.