Emekli, Dul veya yetim aylığına haciz yasaktır

Emekli, dul veya yetim maaşına haciz yasaktır. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93’üncü Maddesine göre; “Sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler, 88’inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.”

Bu maddeye göre yalnızca “Nafaka Alacakları” ve “SGK”nin kendi alacakları için haczedilebilir. Bunlar dışında Emekli Aylığı’na haciz mümkün değildir.

Borçlu’nun emekli, dul, yetim, aylığından icra kesintisi yapılmasına müsadesi olmadan, emekli aylığına haciz konulamaz; aksi halde, icra memuru emekli dul, yetim maaşına haciz koymuş ise icra dairesine değil, icra hukuk mahkemesine şikayet dilekçesi verilip haciz kaldırılabilir.

Örnek Şikayet Dilekçesi – Emekli Maaşına Konan Haciz

Dilekçe: http://bit.ly/2LHwZsn

T.C.

İSTANBUL (ÇAĞLAYAN) ADLİYESİ 

NÖBETÇİ İCRA HUKUK MAHKEMESİ’NE

TALEP

(Tarih)

İCRA DAİRESİ ve DOSYA NO:

ŞİKAYET EDEN (BORÇLU) ve TC No:

ADRESİ:

ŞİKAYET EDİLEN (ALACAKLI) ve TC No:

KONU: Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması talebidir.

AÇIKLAMALAR:

  1. SGK’dan aldığım emekli maaşıma haciz konmuştur ama 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. Maddesi’nde yer alan düzenlemeye göre “Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.” denmektedir ve SGK’dan aldığım emekli maaşına haciz konması yönünde muvafakatim bulunmamaktadır. 
  2. Yukarıdaki kanun hükmüne göre de muvaffakatim olmadan emekli maaşıma konan haciz yasak olup, hacizle yapılan memur işlemi hukuka aykırıdır. Bu nedenle, 
  3. Emekli maaşının haczine ilişkin memur işleminin “Haczedilmezlik” nedeniyle iptalini sağlamak için mahkemenize başvurmak zorunda kaldım.

HUKUKİ NEDENLER: 5510 S. K. Madde 93, 2004 S. K. Madde 16, 18 ve 6100 S. K. Madde 316-322

HUKUKİ DELİLLER: İcra dosyası.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıdaki sebeplerle,

  1. Emekli maaşımın haczine dair memur işleminin iptaline ve 
  2. Emekli maaşım üzerinde bulunan haczin kaldırılmasına 

karar verilmesini talep, ederim.

Şikayetçi (Ad, Soyad ve TC No)

(İmza)

Bir ileti bırakabilirsiniz - Leave a Reply - Оставить комментарий - اترك التعليق - השאירו תגובה

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.