SANATA AİT ESERİN, MÜLKİYETİ DEĞİL, KULLANIM HAKKI DEVİR EDİLMELİ!

kerim1
Çekimlerine önümüzdeki ay başlanacak filmde başrolü üstlenen Durmaz, önceki gün İstinye Park’ta filmin yapımcısı Enis Özkan’la bir araya gelmiş.

Sanatçılar sanatsal haklarıyla faaliyetlerini satarak değil kullandırarak gelecek şöhret ve gelir kayıplarına mani olabilirler.

Sanata dair film, söz, beste, düzenleme, oyun, icra, dans, şiir, öykü gibi sayısız nam altında fikri ya da bedeni faaliyet ve bunların türevleriyle meydana gelebilecek üretimle kişilerin, sahip olacakları haklarının, yapımcı ya da sponsorlarına satılıp mülkiyetlerinin devirlerinin yapılması yoluyla değil, sadece kullanım haklarının, kiraya verilmesi yoluyla, sözleşme imzalamaları menfaatlerine, olabilir.
kerim2
 Yapımcı Özkan, sanatçı Durmaz’a “Bu filmde 5 milyon gişe yaparsan sana Ferrari’mi hediye edeceğim”, demiş!

Sanatsal faaliyete konu sözleşmelerde, tutulacak kasa hesabındaki aktiflerin, basiretle sevk ve idaresi koşuluyla kullanımına dair devire konu sanatsal haklardan faydalandırılması hükmünün varlığı, sanatta ve sanatçıda, kusur ve kabahat olmaksızın yapımcı tarafından sürdürülecek başarısız ticari faaliyete muhatap kılınması neticesinde meydana gelecek değer kayıplarının azaltılmasına hatırı sayılır imkan verebilir.

Fikri ve bedeni faaliyetlerden doğan hak ve menfaatlerin sahiplerince, mülkiyet haklarının kaybı yoluyla değil ama söz konusu hakların sahipliğinden doğan mülkiyetin kullanma izninin (‘Contracting Let’), maddi ve türev getirilerinden faydalandırılması maksadıyla icara dayalı süreli ya da süresiz ‘İrad Sözleşmesi’ imzalanması, hukuki ve mali açılardan daha doğru biyol olabilir.

Sanatın ebediyen temliki hak ve manfaatle şöhret kaybı olur.

Kaynak

Bir ileti bırakabilirsiniz - Leave a Reply - Оставить комментарий - اترك التعليق - השאירו תגובה

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.